THEMABIJEENKOMST “NOORDZEE” VAN DE WPZ IN SAMENWERKING MET DE WTKG 25 SEPTEMBER 2010 TE NCB NATURALIS, LEIDEN

Op 25 september zijn we weer te gast in NCB Naturalis in Leiden, waar we een gezamelijke bijeenkomst met de WTKG hebben. De bijeenkomst zal geheel in het teken van het onderzoek naar de Noordzee staan.

programma:

10.00-10.30 ontvangst in het Atelier

10.30-10.35 opening door de voorzitter WPZ (Natasja den Ouden) en WTKG (Henk Mulder)

10.35-11.15 Kenneth Rijsdijk: Een overzicht van het Kwartair van de zuidelijke Noordzee

De spreker geeft een overzicht van de Pleistocene stratigrafie van de zuidelijke Noordzee. Op basis van boorkernen en een herziene malacologische biostratigrafie wordt de timing en mate van fluviale laagstand en mariene hoogstand sequenties gereconstrueerd. Gedurende het Laat Pleistoceen vormde zich een siliciclastische wig van Rijn, Maas en Schelde afzettingen ten noorden van het Londen-Brabant Massief. De wig vormde zich door middel van wisselwerking tussen fl uviale afzettingen, mariene erosie, glaciaties en de opening van het Kanaal gedurende MIS 6.

11.15-12.00 Freek Busschers: Problematische C14 dateringen van de Noordzee

12.00-13.30 Middagpauze, met mogelijkheid tot determineren van meegebrachte fossielen.

13.30-14.15 Natasja den Ouden: De mammoeten van de Noordzee

De bodem van de Noordzee ligt vol met botten van de wolharige mammoet. Door middel van metingen aan de botten en kiezen komen we steeds meer te weten over de mammoeten die in het Noordzeegebied leefden en hoe deze door de tijd heen veranderden.

14.15-15.00 Anton Janse & Frank Wesselingh: Fossiele schelpen van de zeebodem als geschiedenisboek van het Noordzeegebied

15.00-15.45 Klaas Post: Een bijzondere Pliocene griend van de Noordzeebodem, ofwel hoe een onooglijk stukje kaak een fraaie nieuwe soort werd

De spreker probeert duidelijk te maken waarom een fragmentair fossiel uit de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam zo bijzonder is en benoemt de problemen die de naamgeving van dit fossiel in de weg stonden. Vervolgens filosofeert hij over het waarom van de bizarre morfologie van de schedel van dit beest. Uiteindelijk bundelt hij alle gegevens en gevolgtrekkingen samen in een verantwoorde reconstructie van deze dolfijn.

15.45: Mededelingen door de leden en sluiting

Geef een reactie