Nieuws

Contributie 2023

Beste leden van de WPZ (voor wie het aangaat),

afgelopen maanden is vanuit de penningmeester en de secretaris een aantal berichten naar de WPZ-leden gestuurd over het voldoen van de contributie voor het jaar 2023.

Daar is door velen gehoor aangegeven echter een aantal van jullie heeft niet gereageerd. Omdat de eerste Cranium van 2023 binnenkort wordt verstuurd, hierbij de laatste oproep om de contributie te voldoen anders worden niet betalende leden uitgeschreven en ontvang je ons prachtige blad niet meer.

Mocht je lid willen worden dan kan dat via:

https://pleistocenemammals.com/inschrijven/

Is je (e-mail)adres veranderd geef dat ajb ook door:

https://pleistocenemammals.com/wijzigen/

Auvergnetapir is Nationaal IJstijdzoogdier

Zaterdag 29 april hebben wij in de zaal LiveScience van Naturalis in Leiden de winnaar van de verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier bekendgemaakt. Met een kwart van de 1250 stemmen is de Auvergnetapir de grote winnaar. De verkiezing is het resultaat van ons project ‘Digi-Safari Pleistoceen Nederland’, ter ere van ons 40-jarig bestaan. Blackmetalband Terzij de Horde, ambassadeur van de Auvergnetapir, deelt de interesse in prehistorisch leven.Omdat het geweldig tot de verbeelding spreekt dat er in Nederland gewoon tapirs hebben geleefd! Die mammoeten en wolharige neushoorns, die kennen we nu wel. Maar tapirs! Wauw”, aldus zanger Joost Vervoort.

 Digi-Safari Pleistoceen Nederland

Met het 40-jarig bestaan van de vereniging wilde de WPZ wel eens inzichtelijk hebben welke zoogdiersoorten er in ons land leefden tijdens de zogenaamde IJstijd, oftewel het Pleistoceen. Een inventarisatie door leden van de vereniging leverde tenminste 182 verschillende soorten op (er waren er vast meer waarvan we de fossielen nog niet gevonden hebben). Om de ijstijdzoogdieren beter te leren kennen ontwierpen wij de Digi-Safari Pleistoceen Nederland  https://pleistocenemammals.com/wpz40/digi-safari/. De internationaal gerenommeerde paleokunstenaar Mauricio Antón schilderde hiervoor de wetenschappelijk correcte reconstructies van flora en fauna. Op een speciale webpagina met ultrahoge resolutie kun je tot in detail inzoomen op de mega- en minifauna die Nederland in het Pleistoceen bevolkte, zowel in de koude, droge ijstijd als tijdens de warme, vochtige tussenijstijd. Uit dit beeld rees de vraag wat het favoriete ijstijdzoogdier van Nederland zou zijn. De verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier  https://pleistocenemammals.com/wpz40/digi-safari/nationaal-ijstijdzoogdier/ was geboren.

Tapir de Horde

Shortlist Nationaal IJstijdzoogdier bekend gemaakt


Tot en met 26 april kunnen Nederlanders uit een shortlist van 10 kandidaten stemmen op hun favoriet voor de titel Nationaal IJstijdzoogdier. Op 29 april maken wij de winnaar bekend. De shortlist is het resultaat van honderden stemmen op een of meer van de tenminste 182 zoogdiersoorten die in ons land leefden tijdens de IJstijd. De uitgestorven dieren hebben elk hun eigen ambassadeur, zoals museumdirecteur Kees Moeliker en Dinocastduo Gijs Rademaker & Maarten van Rossem.

Een favoriet kiezen voor de titel van Nationaal IJstijdzoogdier uit de enorme lijst bleek voor velen nog niet makkelijk, ondanks de mogelijkheid om 10 soorten aan te vinken. Diverse favorieten vonden hun weg naar de top om vervolgens veelal overstemd te worden door concurrenten. Maar 10 ijstijdzoogdieren bleven terugkeren en wisten uiteindelijk hun plaats te behouden. Wie er op de shortlist zijn geëindigd zie je hier.

Omdat uitgestorven zoogdieren geen geluid kunnen maken, worden de ijstijdzoogdieren op de shortlist vertegenwoordigd door ambassadeurs. Zij vertellen in hun eigen woorden waarom hun diersoort de titel Nationaal IJstijdzoogdier verdient. “Omdat het geweldig tot de verbeelding spreekt” en “om ons een spiegel voor te houden”. Wie de ambassadeurs zijn zie je hier.

De WPZ wil iedereen bedanken die heeft gestemd in de selectieronde van de verkiezing en iedereen die heeft geholpen om de verkiezing bekend te maken bij een breed publiek. Wij hopen dat jullie massaal opnieuw meedoen met deze tweede en laatste ronde, op weg naar de winnaar van Het Nationaal IJstijdzoogdier!

Stemmen kan tot en met 26 april 2023.

Op 29 april 2023 maken wij de uitslag van de verkiezing voor het Nationaal IJstijdzoogdier bekend in de zaal LifeScience van Naturalis. Iedereen is welkom dit bijzondere moment bij te wonen.

IJstijdposter in de aanbieding

Onze poster van Nederlandse IJstijdzoogdieren is nu in de aanbieding! De plaat op de poster werd in onze opdracht gemaakt door de bekende paleokunstenaar Mauricio Antón, speciaal voor ons project Digi-Safari Pleistoceen Nederland.

Ben jij al op digi-safari door Nederland in het Pleistoceen geweest? Op deze speciale website ontdek je de plaat van heel dichtbij en lees je de verhalen van de afgebeelde dieren en hun families.

Heb jij de plaat liever groot thuis aan de muur hangen om er nog meer van te genieten? Ga dan naar onze webwinkel en leg de poster nu voor slechts EU 20 in je winkelmandje. Je mag hem ook op zaterdag 25 maart aanschaffen tijdens onze ledenbijeenkomst in Naturalis.

En heb jij al gestemd op jouw favoriete ijstijdzoogdieren? De voorronde van de verkiezing voor het Nationaal IJstijdzoogdier loopt nog tot en met 26 maart. In april vragen we iedereen nogmaals te stemmen op de shortlist met alle favorieten. Op 29 april zullen wij de winnaar feestelijk onthullen in Naturalis. En jij kunt daarbij zijn. Dus stem mee!

Deze actie loopt tot 1 mei 2023.