Nieuws

Prijspuzzel 40 jaar Cranium

Afgelopen maand gleed het tweede deel van de 40e jaargang Cranium eindelijk bij onze leden door de brievenbus. De feestelijke editie bevat, naast weer een eclectische verzameling artikelen, een gigantische prijspuzzel! Met dit bericht willen de makers herinneren aan de puzzel en de uiterste datum voor het inzenden van de oplossing.

40 plaatjes die ooit in Cranium zijn gepubliceerd, 40 vragen over het bijbehorende artikel, en 40 antwoorden die leiden naar 1 oplossing.

Dankzij de steun van vele sponsoren hebben wij voor jullie meer dan 40 prijzen kunnen regelen: Bodemschat, Ecomare, GeoRockShop, Hunebedcentrum, Manimal Works, Natuurhistorisch Museum Maastricht, North Sea Fossils, Teylers Museum, Het Oertijdmuseum, en natuurlijk uw eigen Werkgroep Pleistocene Zoogdieren. De Craniumredactie is hen allen zeer erkentelijk voor hun genereuze aanbod.

Puzzel mee!
Inzenden kan tot 1 maart a.s.

Fascinerende fossielen

Fossielen bieden een verrassende blik op het verleden. In ‘Fascinerende fossielen’ neemt Bram Langeveld -mede bestuurder van de WPZ-  je mee langs vijftig Nederlandse fossielen: van dinosaurus tot reuzenalk. Ontdek Nederland als tropisch moeras of als ijskoude poolwoestijn, en als leefgebied van verdwenen organismen die miljoenen jaren geleden nog in ons land voorkwamen. 

Dit fascinerende boek is nu te bestellen:

https://knnvuitgeverij.nl/artikel/fascinerende-fossielen.html

Contributie 2023

Beste leden van de WPZ (voor wie het aangaat),

afgelopen maanden is vanuit de penningmeester en de secretaris een aantal berichten naar de WPZ-leden gestuurd over het voldoen van de contributie voor het jaar 2023.

Daar is door velen gehoor aangegeven echter een aantal van jullie heeft niet gereageerd. Omdat de eerste Cranium van 2023 binnenkort wordt verstuurd, hierbij de laatste oproep om de contributie te voldoen anders worden niet betalende leden uitgeschreven en ontvang je ons prachtige blad niet meer.

Mocht je lid willen worden dan kan dat via:

https://pleistocenemammals.com/inschrijven/

Is je (e-mail)adres veranderd geef dat ajb ook door:

https://pleistocenemammals.com/wijzigen/

Auvergnetapir is Nationaal IJstijdzoogdier

Zaterdag 29 april hebben wij in de zaal LiveScience van Naturalis in Leiden de winnaar van de verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier bekendgemaakt. Met een kwart van de 1250 stemmen is de Auvergnetapir de grote winnaar. De verkiezing is het resultaat van ons project ‘Digi-Safari Pleistoceen Nederland’, ter ere van ons 40-jarig bestaan. Blackmetalband Terzij de Horde, ambassadeur van de Auvergnetapir, deelt de interesse in prehistorisch leven.Omdat het geweldig tot de verbeelding spreekt dat er in Nederland gewoon tapirs hebben geleefd! Die mammoeten en wolharige neushoorns, die kennen we nu wel. Maar tapirs! Wauw”, aldus zanger Joost Vervoort.

 Digi-Safari Pleistoceen Nederland

Met het 40-jarig bestaan van de vereniging wilde de WPZ wel eens inzichtelijk hebben welke zoogdiersoorten er in ons land leefden tijdens de zogenaamde IJstijd, oftewel het Pleistoceen. Een inventarisatie door leden van de vereniging leverde tenminste 182 verschillende soorten op (er waren er vast meer waarvan we de fossielen nog niet gevonden hebben). Om de ijstijdzoogdieren beter te leren kennen ontwierpen wij de Digi-Safari Pleistoceen Nederland  https://pleistocenemammals.com/wpz40/digi-safari/. De internationaal gerenommeerde paleokunstenaar Mauricio Antón schilderde hiervoor de wetenschappelijk correcte reconstructies van flora en fauna. Op een speciale webpagina met ultrahoge resolutie kun je tot in detail inzoomen op de mega- en minifauna die Nederland in het Pleistoceen bevolkte, zowel in de koude, droge ijstijd als tijdens de warme, vochtige tussenijstijd. Uit dit beeld rees de vraag wat het favoriete ijstijdzoogdier van Nederland zou zijn. De verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier  https://pleistocenemammals.com/wpz40/digi-safari/nationaal-ijstijdzoogdier/ was geboren.

Tapir de Horde