(Pre)historie

Op 17 april 1982 werd de WPZ opgericht door een aantal amateur- en beroepspaleontologen die vooral geïnteresseerd waren in Pleistoceen Nederland. Vier jaar later kreeg de werkgroep de status van vereniging.

Logo 2004 – 2011. Ontwerp: Kennis & Kennis

Het doel was, en is, om amateurs en professionals met elkaar in contact te brengen om zo het paleontologisch onderzoek te verbreden. In de inmiddels vijfendertig jaar dat de WPZ bestaat, zijn veel vondsten gepubliceerd in vaktijdschriften. Regelmatig krijgen de vondsten van leden aandacht in de media. In verschillende tentoonstellingen kon en kan men fossielen bewonderen uit privécollecties van WPZ-leden. Ook in het buitenland staat de WPZ bekend om haar uitgebreide kennis van pleistocene zoogdieren, maar vooral ook om haar unieke samenwerking tussen amateurs en beroepspaleontologen.

Enkele hoogtepunten

Het zijn er teveel om op te noemen, maar hier presenteren wij een drietal uit de recente geschiedenis.

De tientallen Van der Lijnonderscheidingen voor WPZ-leden.
Op dit moment is zeker de helft van de ontvangers van deze bijzondere onderscheiding lid van onze vereniging.

De tentoonstelling Kijk wat ik gevonden heb! die wij organiseerden als afsluiter van het jubileumjaar in 2012.
De centrale boodschap van de tentoonstelling was dat iedereen een bijzonder fossiel kan vinden. Tientallen leden vulden de vitrines met hun bijzondere, soms onooglijke vondsten, uit Nederland. Zes verzamelaars werden extra uitgelicht. Zij lieten in de tentoonstelling hun topvondst zien en kwamen uitgebreider aan het woord in het bijbehorende boekje. Hoe is hun liefde voor fossielen ooit begonnen? Wat voor prachtige collecties hebben ze intussen opgebouwd? En hoe hebben ze die topvondst nou precies gedaan? De levensechte modellen van pleistocene fauna door Remie Bakker maakten de tentoonstelling levendig en kleurrijk. De recente hyenapoep uit Blijdorp, naast de geurloze hyenacoprolieten, zorgde voor een ware geursensatie. En de fossiele bottenberg maakte duidelijk dat er ook in Nederland genoeg te vinden is voor iedereen. Jong en oud werd geënthousiasmeerd. Het haalde zelfs het 20:00u-journaal!

In 2015 was de WPZ hoofd-organisator en gastheer van het Internationaal Grottenbeer Symposium (ICBS). Het was de 21e editie, maar de eerste in Nederland, waar natuurlijk geen vondsten van grottenberen gedaan zijn. Toch wist het WPZ-bestuur het ICBS te overtuigen van het bijzondere pleistocene klimaat van Nederland, de prachtige en relevante vondsten die hier gedaan worden, en het unieke van de vereniging en haar leden. Ingrediënten voor een uiteindelijk zeer geslaagd symposium. De proceedings en een uitgebreid (foto)verslag zijn terug te vinden in Cranium 33-1 (2016).