Auvergnetapir is Nationaal IJstijdzoogdier

Zaterdag 29 april hebben wij in de zaal LiveScience van Naturalis in Leiden de winnaar van de verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier bekendgemaakt. Met een kwart van de 1250 stemmen is de Auvergnetapir de grote winnaar. De verkiezing is het resultaat van ons project ‘Digi-Safari Pleistoceen Nederland’, ter ere van ons 40-jarig bestaan. Blackmetalband Terzij de Horde, ambassadeur van de Auvergnetapir, deelt de interesse in prehistorisch leven.Omdat het geweldig tot de verbeelding spreekt dat er in Nederland gewoon tapirs hebben geleefd! Die mammoeten en wolharige neushoorns, die kennen we nu wel. Maar tapirs! Wauw”, aldus zanger Joost Vervoort.

 Digi-Safari Pleistoceen Nederland

Met het 40-jarig bestaan van de vereniging wilde de WPZ wel eens inzichtelijk hebben welke zoogdiersoorten er in ons land leefden tijdens de zogenaamde IJstijd, oftewel het Pleistoceen. Een inventarisatie door leden van de vereniging leverde tenminste 182 verschillende soorten op (er waren er vast meer waarvan we de fossielen nog niet gevonden hebben). Om de ijstijdzoogdieren beter te leren kennen ontwierpen wij de Digi-Safari Pleistoceen Nederland  https://pleistocenemammals.com/wpz40/digi-safari/. De internationaal gerenommeerde paleokunstenaar Mauricio Antón schilderde hiervoor de wetenschappelijk correcte reconstructies van flora en fauna. Op een speciale webpagina met ultrahoge resolutie kun je tot in detail inzoomen op de mega- en minifauna die Nederland in het Pleistoceen bevolkte, zowel in de koude, droge ijstijd als tijdens de warme, vochtige tussenijstijd. Uit dit beeld rees de vraag wat het favoriete ijstijdzoogdier van Nederland zou zijn. De verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier  https://pleistocenemammals.com/wpz40/digi-safari/nationaal-ijstijdzoogdier/ was geboren.

Tapir de Horde

Tijdens de eerste selectieronde mocht het publiek uit een lijst van 182 ijstijdzoogdieren  https://pleistocenemammals.com/wpz40/digi-safari/nationaal-ijstijdzoogdier/kandidatenlijst/ tien favorieten aanvinken. Hoogtepunt hierbij was een heuse verkiezingstour in de voorjaarsvakantie, waarbij diverse natuurhistorische musea werden aangedaan. Hieruit volgde een shortlist https://pleistocenemammals.com/nationaal-ijstijdzoogdier/. Omdat deze uitgestorven zoogdieren hun stem niet kunnen laten horen werden ze gekoppeld aan bekende ambassadeurs https://pleistocenemammals.com/wpz40/digi-safari/nationaal-ijstijdzoogdier/ambassadeurs/. Conservator Luc Amkreutz vertegenwoordigde de neanderthaler, auteur Marc Argeloo de grottenleeuw, bioloog Auke-Florian Hiemstra de wolharige mammoet, presentator Tim Hogenbosch de bosolifant, schrijver Tialda Hoogeveen het reuzenhert, museumdirecteur Kees Moeliker de sabeltandkat, Dinocastduo Gijs Rademaker & Maarten van Rossem de wolharige neushoorn, (postuum) paleontoloog Antje Schreuder de reuzenbever, verslaggever Steef van Stiphout de grottenhyena en blackmetalband Terzij de Horde http://terzijdehorde.nl/ de Auvergnetapir. Deze laatste leverde een zeer fanatieke strijd onder de hashtag TapirdeHorde.

Nationaal IJstijdzoogdier de Auvergnetapir

Of het nou het succes van de blackmetalband is waarop deze tapir meeliftte, of het veelgehoorde argument “de wolharige mammoet wint vast, dus daar stem ik niet op”. Feit is dat de Auvergnetapir, Tapirus arvernensis, met 25% van de stemmen de titel mag dragen van Nationaal IJstijdzoogdier. De reuzenbever eindigt met 18% als tweede, gevolgd door respectievelijk de wolharige neushoorn en de wolharige mammoet. Fossielen van de Auvergnetapir zijn erg zeldzaam in Nederland en komen uit lagen van meer dan twee miljoen jaar oud. De kiezen zijn goed te herkennen en duiden op een dieet van boombladeren en oeverplanten. Nederland was in die tijd een relatief warm en bosrijk rivierlandschap. De Auvergnetapir laat zien dat de IJstijd meer was dan een koude, droge mammoetsteppe. Een bijzonder Nationaal IJstijdzoogdier waar Nederland met recht trots op mag zijn.