Shortlist Nationaal IJstijdzoogdier bekend gemaakt


Tot en met 26 april kunnen Nederlanders uit een shortlist van 10 kandidaten stemmen op hun favoriet voor de titel Nationaal IJstijdzoogdier. Op 29 april maken wij de winnaar bekend. De shortlist is het resultaat van honderden stemmen op een of meer van de tenminste 182 zoogdiersoorten die in ons land leefden tijdens de IJstijd. De uitgestorven dieren hebben elk hun eigen ambassadeur, zoals museumdirecteur Kees Moeliker en Dinocastduo Gijs Rademaker & Maarten van Rossem.

Een favoriet kiezen voor de titel van Nationaal IJstijdzoogdier uit de enorme lijst bleek voor velen nog niet makkelijk, ondanks de mogelijkheid om 10 soorten aan te vinken. Diverse favorieten vonden hun weg naar de top om vervolgens veelal overstemd te worden door concurrenten. Maar 10 ijstijdzoogdieren bleven terugkeren en wisten uiteindelijk hun plaats te behouden. Wie er op de shortlist zijn geëindigd zie je hier.

Omdat uitgestorven zoogdieren geen geluid kunnen maken, worden de ijstijdzoogdieren op de shortlist vertegenwoordigd door ambassadeurs. Zij vertellen in hun eigen woorden waarom hun diersoort de titel Nationaal IJstijdzoogdier verdient. “Omdat het geweldig tot de verbeelding spreekt” en “om ons een spiegel voor te houden”. Wie de ambassadeurs zijn zie je hier.

De WPZ wil iedereen bedanken die heeft gestemd in de selectieronde van de verkiezing en iedereen die heeft geholpen om de verkiezing bekend te maken bij een breed publiek. Wij hopen dat jullie massaal opnieuw meedoen met deze tweede en laatste ronde, op weg naar de winnaar van Het Nationaal IJstijdzoogdier!

Stemmen kan tot en met 26 april 2023.

Op 29 april 2023 maken wij de uitslag van de verkiezing voor het Nationaal IJstijdzoogdier bekend in de zaal LifeScience van Naturalis. Iedereen is welkom dit bijzondere moment bij te wonen.