Maasvlakte sorteerweekend onderdeel van groter project NCB Naturalis

Van de website van NCB Naturalis
Help de onderzoeker
Honderden enthousiaste mensen hebben 11 en 12 september geholpen met het onderzoek van Natasja den Ouden en Frank Wesselingh. Kilo’s zand van de Maasvlakte zijn nauwkeurig onderzocht en gesorteerd.

Wij zijn dolblij met dit resultaat en gaan zeker vaker om hulp vragen. Met dank aan alle amateurwetenschappers en junior-paleontologen!

Naar de fotoreportage van Help de onderzoeker >>
Help de onderzoeker in het NOS Journaal >>
Help de onderzoeker in het NOS Jeugdjournaal >>

Live Science
Het evenement Help de Onderzoeker is een opstart geweest naar een groter project waarin we het museum een wat opener karakter willen geven. In dit project, Live Science, willen we het onderzoek aan collectie voor het voetlicht brengen.

Live Science opent in mei 2011 op de vierde verdieping in het museum en bestaat uit meerdere onderdelen zowel in de zaal als op het web.

Collectie integratie 
Met de totstandkoming van NCB Naturalis worden de collecties van het Zoölogisch Museum Amsterdam en Naturalis geïntegreerd tot één collectie. Dit gebeurt voor de ogen van het publiek. Onderzoekers uit Leiden en Amsterdam, collectiemedewerkers van beide instituten en amateurwetenschappers onderzoeken in het bijzijn van bezoekers de collectie. Er wordt steeds een deel van de collecties in de zaal geplaatst. Gestart wordt met de collectie mollusca (weekdieren: schelpen, slakken, keverslakken, inktvissen).
In de zaal staan de authentieke kasten waarin de collectie al jaren wordt bewaard en de nieuwe kasten waarin de collectie zal worden overgebracht. Daarnaast zijn er werktafels met pcs, microscopen en fotografieopstellingen. Het publiek kan live het onderzoek aan de collectie volgen.

De verbinding tussen publiek en wetenschappers wordt gelegd door middel van een zogenoemde mediator: een speciaal getrainde medewerker die kan vertellen over het belang en de geschiedenis van de collectie, toelichting kan geven over de wetenschappelijke onderzoeksmethoden, bezoekers uitnodigt om vragen te stellen, wetenschappers interviewt en kinderen begeleidt in het doen van onderzoek aan de collectie.

Met het werken aan de collectie in de tentoonstellingszaal, wordt het publiek in de gelegenheid gesteld om zeer bijzondere objecten met eigen ogen te zien. Zo worden unieke type exemplaren die zijn gebruikt om een dier- of plantensoort te beschrijven in de zaal gefotografeerd voor registratiedoeleinden, evenals bijzondere historische collecties en handgeschreven labels waarop soortgegevens zijn genoteerd.

Samenwerking met amateurwetenschappers
Delen van de collectie worden opengesteld voor amateurwetenschappers om aan te werken. Deze openstelling voor amateurwetenschappers gebeurde voorheen al in het Zoölogische Museum Amsterdam. NCB Naturalis gaat hiermee in Live Science een stap verder. Gezien het feit dat tot nu toe de collectie uitsluitend toegankelijk was voor (gast)medewerkers, is dit een bijzondere ontwikkeling. Het openstellen van de collectie biedt amateurwetenschappers een unieke en waardevolle kans om hun eigen onderzoek te doen en hun expertise te delen met vakgenoten en het publiek.

Door amateurverenigingen te betrekken bij het organiseren van activiteiten in de zaal, worden zij in de gelegenheid gesteld om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor hun werk. Dit kan leiden tot het vinden van nieuwe, toegewijde leden.

Publieksparticipatie
Bezoekers van Live Science worden nadrukkelijk uitgenodigd om in de zaal en op het web, al dan niet onder begeleiding, hun eigen onderzoek te doen of te helpen met onderzoek van wetenschappers van NCB Naturalis.

Onder hygiënische omstandigheden en als de omvang van de objecten het toelaat, kan op zaal de ontleding en preparatie van dode dieren plaatsvinden. In sommige gevallen worden workshops georganiseerd om bezoekers de gelegenheid te geven het werk zelf te doen, bijvoorbeeld de preparatie van een schol, een worm of een hagedis.

Geef een reactie