Een team paleontologen van NCB Naturalis Leiden, Universiteit Utrecht, Natuurhistorisch museum Rotterdam, en Oertijdmuseum Boxtel hebben onlangs enkele bijzondere bodemvondsten uit de provincie Brabant onderzocht en gepubliceerd.
Bij het dorp Mill bevinden zich enkele grote waterplassen. Deze zijn ontstaan door het winnen van het zogenaamde groenzand dat gebruikt wordt in de wegenbouw. In dit zand uit het Mio- en Plioceen zijn tal van fossielen te vinden. De plassen vormen nu een recreatiegebied, “De Kuilen” geheten.
Op zoek naar vooral haaientanden vond fossielenverzamelaar Jan Boes uit Emmeloord een grote knipkies tijdens het zeven van dit groenzand. “Deze kies bleek na enig onderzoek afkomstig van de linkeronderkaak van een hele grote katachtige,” legt onderzoeker Dick Mol van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam uit. Na vergelijking met soortgelijke vondsten in heel Europa bleek het te gaan om de uitgestorven Europese Jaguar. Een grote katachtige, veel groter dan de hedendaagse jaguar uit Zuid Amerika. Hij kon ruim 200 kg zwaar worden.
Ook amateurarcheoloog en fossielenzoeker Bert Keereweer uit Grave deed ook een heel bijzondere vondst. Hij vond een kies van het huidig grootste knaagdier van het noordelijk halfrond; de bever. Bijna gelijktijdig werd er nog zo’n lange geribbelde kies gevonden tijdens een zandzeefactie op het terrein bij het Oertijdmuseum te Boxtel.
Met een ouderdom van tussen de 4 en 3 miljoen jaar zijn het de oudste beverresten uit Nederland en zelfs de oudste kies van de uitgestorven Europese jaguar.
Dick Mol, een van de onderzoekers van de Europese Jaguar, zal tijdens een voorlichting in het Oertijdmusem in Boxtel op dinsdag 28 februari 2012, om 11.00 uur de kies presenteren. Ook Dhr. Keereweer zal aanwezig zijn om over zijn gevonden beverkies te vertellen. Gelijktijdig zullen de nieuwe vondsten uit Mill in het Oertijdmuseum tentoongesteld worden.
U bent van harte uitgenodigd om bij de bovengenoemde presentatie aanwezig te zijn. Dan zal meer informatie over deze voor Brabant onmisbare en onvervangbare vondsten gepresenteerd worden.
Recent verschenen publicaties:
– New record of the European jaguar, Panthera onca gombaszoegensis (Kretzoi, 1938), from the Plio-Pleistocene of Langenboom (The Netherlands). D. Mol, W. van Logchem & J. de Vos, Cainozoic Research, 8:1-2.
– The oldest beaver from the Netherlands. W. Wessels, J. Frieling & R. Fraaije, Netherlands Journal of Geosciences, 90: 311-314.