Zaterdag 18 februari organiseren de Zeetoren en de WPZ een dag met excursies en tentoonstelling in het teken van fossielen. Mocht u zelf iets dergelijks hebben gevonden en u wilt graag weten wat het is, kunt u het meenemen om te laten determineren.
Op het strand van Hoek van Holland zijn regelmatig botjes, schelpen en andere restanten van dieren te vinden. Deze zijn meestal afkomstig van recente vogels, vissen, zeezoogdieren of schelpdieren die in zee overleden zijn. Sommige van deze botjes of schelpen kunnen echter veel ouder en fossiel zijn.
Veel van deze fossielen komen uit de periode van ongeveer 2,55 miljoen tot 11 duizend jaar geleden, het Pleistoceen. Tijdens deze periode zijn er verschillende koude perioden (ijstijden) geweest, onderbroken door warmere tussenperioden. Gedurende de laatste van deze ijstijden bestond op de plaats waar nu de Noordzee ligt een grazige steppe die zich uitbreidde over een groot deel van het noordelijk halfrond. Deze steppe werd bewoond door mammoeten, wolharige neushoorns, sabeltandkatten en grottenhyena’s. In de warme perioden hebben hier nijlpaarden en tapirs geleefd. De resten van deze dieren zijn nog altijd te vinden in de bodem van ons land en op de bodem van de Noordzee. Soms spoelen deze aan op het strand.
Leden van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren en Werkgroep Tertiaire en Kwartair Geologie kunnen u meer vertellen over deze perioden en over uw eventuele eigen vondsten.
Deelname is gratis
Het programma loopt van 10:00 uur tot 15:00 uur
Excursies starten elk half uur tussen 11:30 uur en 14:30 uur
Adres: Helmweg 7, Hoek van Holland
Meer informatie: joost@zeetoren.nl