Tweede Hoboken Lecture in Het Natuurhistorisch – Paleontoloog Richard Fortey spreekt in Rotterdam

Woensdag 4 april 2012 komt de befaamde Britse paleontoloog Richard Fortey naar Rotterdam om in het Natuurhistorisch Museum de tweede Hoboken Lecture te geven. In zijn lezing ‘Patterns in the history of life’ geeft professor Fortey een overzicht van patronen de evolutie van het leven, met als hoogtepunten de overgang van water naar land door gewervelde dieren, de oorsprong van de vogels en van het vliegen, en het ontstaan van de moderne mens en van het bewustzijn. Hij baseert zich daarbij op jarenlang onderzoek aan de collectie van The Natural History Museum in Londen en een fabuleuze kennis van de paleontologische literatuur.

Wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (de Volkskrant) modereert de discussie en studenten van Codarts spelen muziek van Haydn. Na afloop signeert de spreker zijn boeken en wordt er een borrel geschonken in de Hoboken Salon van het museum. De Engelstalige lezing begint om 18.00 uur, het museum is open om 17.00 uur.

Toegang 10 euro, reserveren op www.hobokenlecture.nl. Reserveer snel, vol is vol.

Over de Hoboken Lecture
Voor de Hoboken Lecture nodigen het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, de British Council en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) jaarlijks een vooraanstaande Britse wetenschapper uit om nieuwsgierige Rotterdammers (en andere belangstellenden) op niveau over zijn/haar vakgebied te vertellen. ‘Hoboken’ verwijst naar de vorige bewoners van het gebouw van Het Natuurhistorisch, de familie Van Hoboken, die er tot omstreeks 1920 woonde.

Over de spreker
Richard Fortey (1946) is paleontoloog en een van de wereldautoriteiten op het gebied van trilobieten – uitgestorven geleedpotigen die ooit een dominante levensvorm waren. Het grootste deel van zijn werkzame leven was hij als onderzoeker verbonden aan The Natural History Museum in Londen. Hij is ook bekend om zijn populair-wetenschappelijke boeken waarin hij persoonlijke observaties en poëtisch taalgebruik combineert met de meest recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Van zijn zes boeken is Life: an unauthorised biography (1996) vertaald in twaalf talen.

Geef een reactie