Publiek kan opnieuw zoeken naar fossielen uit Maasvlakte II

Op 17 en 18 december kan het publiek opnieuw paleontologen helpen bij hun wetenschappelijk onderzoek. Zij kunnen dan zoeken naar fossielen in de laatste overgebleven zak met zand en schelpen uit de Tweede Maasvlakte. In 2010 zijn in totaal 15 zakken uit de Tweede Maasvlakte verzameld, waarvan 13 inmiddels door wetenschappers zijn uitgezocht en één door het publiek. De laatste overgebleven zak wordt nu geopend en onderzocht.

“Uit de 14 zakken die we nu hebben uitgezocht, zijn leuke vondsten tevoorschijn gekomen”, zegt Natasja den Ouden, projectleider en paleontoloog. “We vonden bijvoorbeeld een tand van de witte haai (Carcharodon carcharias) uit het Plioceen (2 tot 5 miljoen jaar geleden). Deze tand is veel ouder dan het materiaal dat we verwachten aan te treffen. Ook kwamen er een kies en een ellepijpfragment van een bever tevoorschijn. Juist doordat het publiek zo minutieus alles eruit zeeft, komen we dit soort kleine fragmentjes tegen. We hopen in de laatste zak nog wat verrassingen aan te treffen.” Met de fossiele resten die met vereende krachten uit het zand worden gezeefd, kunnen de paleontologen reconstrueren hoe het ecosysteem op de bodem van de huidige Noordzee eruit zag in het Pleistoceen, 50.000 tot 1 miljoen jaar geleden.

Dat er ook grote stukken in het zand terecht kunnen komen, bewijst de schedel van een babymammoetje die recent is opgevist uit de Noordzee. Deze bijzondere vondst wordt op woensdag 14 december vanaf 15.00 uur door mammoetdeskundige Dick Mol opgebouwd in de Oerparade; de schedel blijft tentoongesteld tot en met 8 januari 2012.

Volwassenen en kinderen vanaf 4 jaar die willen meedoen aan de tweede ‘Help de Onderzoeker’ en zelf een bijzondere ontdekking willen doen, zijn welkom in de zaal LiveScience van museum Naturalis op zaterdag 17 en zondag 18 december vanaf 11.00 tot 16.00 uur. Aanmelden viawww.naturalis.nl is gewenst, gezien de verwachte grote belangstelling. Met entreebewijs voor het museum is deelname gratis.

Het uitzoeken en sorteren gebeurt onder toeziend oog van paleontologen en educatief medewerkers.
Dit project is mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen vrijwilligers van Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Universiteit Leiden faculteit Archeologie, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ), Werkgroep tertiair en Kwartair Geologie (WTKG), NCB Naturalis, Havenbedrijf Rotterdam, aannemer PUMA,TNO/NITG, Cerpolex/Mammuthus en BOOR.

Geef een reactie