Skelet steppenwisent in museum Varsselder

400 Vrijwilligers van Natuurhistorisch Museum Min40celsius in Varsselder zijn al maanden bezig een skelet van een uitgestorven steppenwisent op te bouwen. Een deel is de afgelopen jaren gevonden in de zandafgraving nabij Netterden.

De steppenwisent lijkt op een bison, maar was een stuk groter. Met een schofthoogte tot twee meter was het dier bijvoorbeeld groter dan de neushoorn. De steppenwisent kwam tot 10.000 jaar geleden veel voor in het gebied tussen de huidige Noordzee en oostelijk Azië.

Foto: Theo Kock

,,We hebben al jaren behoorlijk wat wisent overblijfselen in onze collectie, onder andere enkele schedels”, zegt René van Uum, initiatiefnemer van Min40celsius. ,,Ik heb zelf jaren geleden al eens een wisent gebouwd en doorverkocht aan de TwentseWelle (nu De Museumfabriek) in Enschede.”

Nu is een clubje vrijwilligers aan de slag met een nieuw skelet. ,,Delen zijn gevonden bij de zandafgraving in Netterden en op de bodem van de Noordzee. Een volledig skelet hebben we helaas niet, maar door onze ervaring en kennis kunnen we de missende delen zelf maken. Het is een forse puzzel, maar we komen er wel”, zegt Van Uum. De verwachting is dat het skelet over twee maanden klaar is. Het komt dan naast het skelet van de wolharige neushoorn.

Binnenkort is ook een slagtand van 3,2 meter lang van een mammoet te zien in het museum. Het grootste deel daarvan is gevonden bij camping Slootermeer in Ulft.
Het bezoekerscentrum aan de Hoofdstraat 14 in Varsselder is open op woensdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Info: min40celsius.nl.