Programma Bijeenkomst 10 dec Naturalis

Het programma voor de eerstvolgende bijeenkomst van de WPZ is bekend.

Dit keer zijn we op 10 december in Naturalis, in samenwerking met de WTKG, onder het thema “Warme Tijden”.

Lees hieronder verder voor het volledig programma. U komt toch ook?

10:00 – 10:30 Ontvangst met koffie

10:30 – 10:40 Opening door de voorzitters (Natasja den Ouden en Henk Mulder)

10:40 – 11:40 Tom Meijer: Het Nederlandse Cromerien Complex
Het ‘Cromerien Complex’ maakt deel uit van de Europese Kwartairstratigrafische indeling. Het vormt het vroege deel van het Midden-Pleistoceen en is samengesteld uit vier interglacialen en drie glacialen. Tussen 1956 en 1996 zijn deze eenheden uit de Nederlandse ondergrond beschreven (1:50.000 geologische kartering van Nederland). Het als eerste beschreven interglaciaal vertoonde volgens de auteurs verwantschap met het ‘Cromerian’, het interglaciaal uit het ‘Cromer Forest Bed’ dat ontsloten was in de klifkust van East Anglia (Engelse Noordzeekust). Deze verwantschap en de vroeg Midden Pleistocene ouderdom waren redenen om de periode waarbinnen deze glacialen en interglacialen vielen, te benoemen als het Cromerien Complex. Door nieuwe inzichten in de lithostratigrafie, de inpassing van de zwaremineraal-associaties, een kritische beschouwing van de paleontologie en andere gegevens is inmiddels duidelijk geworden dat de stratigrafische indeling van het Cromerien Complex niet langer houdbaar is.

11:40 – 12:30 Cynthia Kromotaroeno: De spitsmuizen (Soricidae) van Maalbeek
In de Vroeg-Pleistocene lagen van de kleigroeve Tegelen – Maalbeek zijn spitsmuisresten gevonden. De resten (vooral onderkaken en gebitselementen) zijn bestudeerd en vergeleken met de spitsmuisresten die gevonden zijn in de nabij gelegen groeve Russel-Tiglia-Egypte. De resultaten zijn gebruikt om een beeld te schetsen van de ouderdom en paleoecologie van de locatie.

12:30 – 14:00 Middagpauze, met mogelijkheid tot determineren van meegebrachte fossielen

14:00 – 14:45 Piet Cleveringa: Vroeger is ook warm
Van het huidige klimaat weet bijna iedereen dat het warmer wordt. Het klimaat van vroeger is niet van iedereen. Het is het domein van deskundigen. Kenners van kiezelwieren, schelpen en zoogdieren kwamen in de 19e eeuw met gegevens op grond waarvan werd geconcludeerd dat het in het Eemien, de periode die voorafgaat aan de laatste IJstijd (het Weichselien), warmer was dan nu. Tientallen jaren later kwamen stuifmeelonderzoekers tot dezelfde conclusie. Hoe hard zijn hun gegevens op grond waarvan de uitspraken over het klimaat van het verleden worden gedaan?

14:45 – 15:30 Reanne van Kleef: Tapirs in Nederland
Tegenwoordig leven er nog maar vier soorten tapirs in de wereld. Twee soorten in Zuid-Amerika, één in Midden-Amerika en één in Zuidoost- Azië. Maar in warme tijden kwamen tapirs ook in Nederland voor. Waar leefden ze? Wanneer leefden ze? En welke soorten kwamen hier voor?

15:30 – 16:00 Mededelingen door de leden en sluiting

Geef een reactie