Prehistorische schuilplaats in Valkenburg ontdekt

Archeologen van bureau Archol uit Leiden hebben woensdag in een grot in Valkenburg een duizenden jaren oud restant van een prehistorisch kampvuur ontdekt.

De vondst wijst erop dat mensen uit het Stenen Tijdperk in de beschutting van de ingang van de grot hebben gebivakkeerd, maakte de gemeente Valkenburg woensdag bekend.

Ook hebben de prehistorische mensen in de grot mogelijk werktuigen voor de jacht gemaakt. Het was al langer bekend dat in Nederland in de ijstijden, vanaf zo’n 300.000 jaar geleden, mensen hebben gewoond.

Maar een vindplaats als deze is uniek, aldus de gemeente. Wel zijn dergelijke schuilplaatsen al aangetroffen in België en Frankrijk. Hoe oud de vondst precies is, moet nog worden onderzocht.

 

Mogelijk is ook de bedding gevonden van een voorloper van de rivier de Geul zoals die in de ijsstijd stroomde, tientallen meters hoger dan tegenwoordig.

De op grote hoogte gelegen uitholling in de rots is waarschijnlijk het gevolg van de uitslijping van de voorganger van de Geul.

In de duizenden jaren daarna heeft de Geul een breed, diep dal gemaakt. Vanuit de grot hadden de prehistorische jagers een goed uitzicht op wild in het dal. Ook nu ligt de plek op een van de mooiste uitzichtlocaties van Valkenburg, aldus de gemeente.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente, Natuurmonumenten, een plaatselijke stichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het kampvuur is gevonden op een diepte van drie meter onder de huidige oppervlakte van de abri.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie