Nieuwe ontdekking in Milia: de langste en kleinste slagtanden van Mammut borsoni ter wereld

Reconstructie van een moeder met kalf Mammut borsoni door Dimitra Labretsa uit Grevena.

Op 28 juli 2012 was Professor Dr Evangelia Tsoukala, hoofdonderzoeker aan het Natuurhistorisch Museum van Milia, bezig met het op naam brengen van fossiele botten en tanden uit de omgeving van Milia. Een exemplaar, zo’n 4-5 cm lang, trok de aandacht. Het kleine stuk was in 2009 door dhr Thomas Tzimopoulos naar het museum gebracht. Hij had het gevonden op de vindplaats Milia 9. Het stuk was lastig te determineren. Dick Mol, gastonderzoeker van het museum te Milia herkende het en werd meteen enthousiast. Hij determineerde het stuk als een melkslagtand van een baby mastodon van de soort Mammut borsoni. Het diertje was ongeveer 2 maanden oud toen het stierf.

Volgens dhr Mol is dit de eerste keer dat een melkslagtandje van zo’n jong individu gevonden is. The nieuwe vondst zal nieuw licht werpen op de ontwikkeling en groei van mastodonten, zo’n 3 miljoen jaar geleden. Beide wetenschappers, Mevr Tsoukala van de Aristotle Univerisity in Thessaloniki en Dick Mol van het Natuurhistorisch te Rotterdam zijn erg blij met de nieuwe ontdekking. Foto’s werden gemaakt door Wilrie van Logchem, die lid is van de Mammuthus Club International. Mevr Dimitra Labretsa, een kunstenares uit Grevena en lid van het team uit Milia, maakte een reconstructie van een moeder Mammut borsoni met haar kleine baby.

Melkslagtandje van een baby Mammut borsoni in de Milia collectie.
Melkslagtandje van Mammuthus primigenius van de vindplaats Holt und Haar uit de collectie van WPZ-lid Jan van de Steeg.

 

Het slagtandje is geregistreerd onder nummer MIL 1885 en is nu tentoongesteld in het museum van Milia, samen met de langste slagtanden van Mammut borsoni, gevonden in Milia in 2006. Tsoukala en Mol onderstrepen ook het wetenschappelijke belang van de nieuwe vondst en zullen de nieuwe data, samen met andere nieuwe wetenschappelijke resulaten, volgend jaar presenteren tijdens het internationale Mammoetcongres in Anchorage, Alaska.

Geef een reactie