29 september wpz-bijeenkomst in Geologisch Museum Hofland

Op 29 september zullen we te gast zijn in het Geologisch Museum Hofland, Hilversumseweg 51 te Laren voor onze eerste najaarsbijeenkomst van 2012.

Programma:

10:00 – 10:30 Ontvangst met koffie

10:30 – 10:35 Opening door de voorzitter (Natasja den Ouden)

10:35 – 11:20 Rogier van Oostrom: Diagenese van mammoetkiezen en 14C-dateringen

Een zeer jonge 14C datering van een mammoetkies van de Bruine Bank vormde de aanleiding om eens te gaan kijken naar de chemische samenstelling van deze en andere kiezen van de Noordzee, van Stegodon trigonocephalus uit Indonesie en moderne Elephas maximus uit Diergaarde Blijdorp. Van de kiezen werden doorsnedes gezaagd welke met behulp van een XRF spectrometer van het edelstenenlaboratorium geanalyseerd werden. De resultaten zijn opmerkelijk.

11:20 – 12:05 Marina Slaikovska, John de Vos, Bas van Geel, Dick Mol & Barbara Gravendeel: Nieuwe inzichten uit koprolieten van Pleistocene hyena´s uit Nederland

Koprolieten van uitgestorven dieren kunnen informatie geven over zowel dieet als paleo-omgeving. Wij hebben 8 koprolieten van Pleistocene hyena´s onderzocht uit de Noordzee (Maasvlakte 2), Tegelen, Oosterschelde en Kilkis, Griekenland. Micro-CT scanning is gebruikt om te evalueren hoeveel informatie kon worden verzameld uit niet-destructieve scans. Aanvullende destructieve methoden waren electronenmicroscopie, lichtmicroscopie en vergelijking met zowel verse hyena uitwerpselen als fossiele botten. De verkregen resultaten geven meer inzicht in het dieet van Pleistocene hyena´s in Nederland. In een koproliet uit de Noordzee ontdekten we een tibia van een marmot (Marmota marmota prim.). Ook over de omgeving waarin Pleistocene hyena´s leefden zijn we meer te weten gekomen. Het verkregen pollenspectrum van koprolieten uit de Oosterschelde duidt op een open steppevegetatie.

12:05 – 14:00 Middagpauze, met mogelijkheid tot determineren van meegebrachte fossielen en bezichtiging van de tentoonstelling

14:00 – 14:45 Linda Gilein: Oreodonten van de White River Badlands, Noord-Amerika

In het depot van het Universteits Museum bevindt zich een grote collectie fossiel materiaal van de White River Badlands in Noord-Amerika. Dit materiaal is aan het eind van de twintigste eeuw gekocht door Professor Wichmann. Het is echter onduidelijk waar de fossielen precies vandaan komen en hoe oud ze zijn. Om meer te weten te komen over de ouderdom van de fossielen zijn schedels geselecteerd van oreodonten, familie Merycoidodontidae. Door deze schedels te vergelijken met de literatuur en met andere collecties van oreodonten zijn de schedels gedetermineerd op genus- en waar mogelijk soortsniveau. Dit leidde tot een inschatting van de ouderdom van de collectie.

14:45 – 15:30 Hanneke Meijer: Beter een vogel in de grot dan tien in de lucht – de fossiele vogels van Liang Bua (Flores, Indonesie)

De Indonesische grot Liang Bua op het eiland Flores werd bekend door de vondst van een nieuwe, kleine mensensoort, Homo floresiensis. Maar deze fossiele mensensoort is slechts onderdeel van een divers ecosysteem met dwergolifanten, Komodovaranen, ratten, vleermuizen, reptielen en vogels. De spreekster zal een overzicht geven van de fossiele vogelfauna en de implicaties hiervan voor de paleoecologie van Pleistoceen Flores.

15:30 – 16:00 Mededelingen door de leden en sluiting

Geef een reactie