Nieuw op Historyland: Levensecht model van de reuzengrondluiaard

Hellevoetsluis – Historyland heeft op 28 februari een levensecht model van een reuzenluiaard geïnstalleerd. De reuzenluiaard is een iconisch ijstijdzoogdier vooral bekend onder de jeugd als Sid uit de Ice Age tekenfilms. Dit model van bijna 3 meter hoog is gemaakt door kunstenaar Jaap Roos met begeleiding van deskundigen van Historyland.

‘In onze permanente tentoonstelling de “Mammoetsteppe” vertellen we het verhaal van de ijstijdzoogdieren die ooit onze regionen bevolkten: wolharige mammoeten, neushoorns, sabeltandkatten, hyena’s en leeuwen. Het verhaal richt zich vooral op de Noordzee tussen Engeland en Nederland, toen de Noordzee droog land was. Maar we plaatsen het ook in een wereldwijde context. Vorig jaar verwierven wij voor onze expositie overblijfselen van de Jefferson’s reuzengrondluiaard die verzameld zijn in Iowa, Noord Amerika.’ Aldus Arie van den Ban, oprichter van Historyland.

Deze skeletdelen, waaronder een hele mooie complete schedel, zijn ongelofelijk populair gebleken. Mede door de verwijzing naar Sid uit Ice Age. Hierop heeft Historyland besloten een levensecht model te laten maken van dit imposante dier met enorme klauwen. ‘Kunstenaar Jaap Roos, die eerder modellen van de wolharige neushoorn en mammoet maakte voor Historyland, was meteen enthousiast. Samen met Dick Mol is hij aan de slag gegaan. Het resultaat mag er zijn!’

Jefferson’s grondluiaard is een groot, langzaam voortbewegend zoogdier geweest, ruim groter dan een rund en wel drie meter lang. Het is een van de grote dieren van de mammoetfauna uit het Laat-Pleistoceen. Deze grondluiaard is een loofeter geweest. Met zijn enorm lange klauwen en hele lange nagels heeft deze luiaard heel makkelijk takken en twijgen van bomen en struiken naar zich toe kunnen trekken om deze vervolgens met zijn gespecialiseerde kiezen te strippen.

Het levensechte model op Historyland is naast indrukwekkend, vooral een knuffelbare versie en kinderen mogen dan ook met ‘Sid’ op de foto. Dit is geheel in lijn met de filosofie van Historyland, om de geschiedenis te beleven. Anders dan in normale musea mag je de reuzengrondluiaard dus gewoon aanraken. De reuzengrondluiaard is vanaf heden, te zien zijn voor het publiek.

www.historyland.nl.