Natuurtijdschriften vernieuwd en uitgebreid

Natuurtijdschriften.nl is hét platform met betrouwbare informatie
over de Nederlandse biodiversiteit en geodiversiteit. De website is vernieuwd en flink uitgebreid: het biedt nu toegang tot meer dan 85.000 gratis te downloaden natuurartikelen.

Natuurtijdschriften.nl is een samenwerking van Naturalis Biodiversity Center met meer dan 30 partnerorganisaties, waaronder natuurlijk de WPZ. Het platform is opgericht in 2014 en inmiddels weten al zo’n 35.000 bezoekers de site maandelijks te vinden.
Specialisten, natuurliefhebbers, scholieren, onderzoekers, WPZ-ers ; voor ieder is Natuurtijdschriften.nl een essentiële bron van waarnemingen, inventarisaties maar ook analyses en kennis uit heden en verleden. Ook publicaties uit Cranium (Zoek hier direct op Cranium) en spiksplinternieuwe artikelen die dit jaar zijn verschenen. Die historische dimensie maakt de site uniek. Het spectrum aan onderwerpen is breed, maar zijn altijd wetenschappelijk of populairwetenschappelijk van karakter. Bovendien zijn alle artikelen gratis te downloaden.

Lekker neuzen door oude artikelen
Sytske de Waart, informatiespecialist bij Naturalis, hield zich de afgelopen maanden bezig met de vernieuwing van de site en het begeleiden bij de invoer van artikelen. “Zoals alle jaargangen van het Natuurhistorisch Maandblad van 1912 tot nu, de Nederlandse Faunistische Mededelingen en de Entomologische Berichten”, somt de Waart op. Hierdoor steeg het aantal artikelen met bijna twintigduizend. De Waart: “De site nodigt uit tot lekker rondneuzen en bladeren in oude artikelen, die onbedoeld hilarisch kunnen overkomen. Zo kwamen de ‘beschaafde Lezers van allerlei Stand’ begin vorige eeuw aan hun trekken met het Album der Natuur, bedoeld om Natuurkennis te verspreiden onder deze wel heel specifieke doelgroep.”
En het einde is nog niet in zicht: de komende tijd worden nog meer titels aan de site toegevoegd, zoals de tijdschriften Tussen Duin en Dijk en Flinterwille. Bovendien zijn nog meer organisaties uitgenodigd om hun tijdschrift online te zetten. “Ook zorgen de deelnemers er zelf voor dat hun aanbod actueel blijft, door recente artikelen online te zetten. Wij helpen waar nodig”, legt de Waart uit. “Uiteindelijk hopen we dat het delen van deze kennis over de natuur
bijdraagt aan de bescherming ervan.”
https://natuurtijdschriften.nl/