Mammoetwervel, neushoornkies of reuzenhertgewei?

Een verslag van het bezoek van de WPZ aan het Natuurmuseum Nijmegen door Collectiebeheerder Daphne Niehoff

Op zaterdag 8 oktober heeft het Natuurmuseum samen met de enthousiaste Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ) in het hoofdgebouw een symposium georganiseerd. De werkgroep WPZ is een actieve werkgroep waarin beroeps- en amateurpaleontologen samenkomen om hun liefde voor de paleontologie te delen.

De WPZ houdt zich bezig met het verzamelen, bestuderen en determineren (het beestje een naam geven) van zoogdierbotten uit het Pleistoceen. Een tijdperk dat zich afspeelde tussen de 2,6 miljoen en 11,6 duizend jaar geleden. Vier keer per jaar organiseert ze, op locaties in het hele land, een bijeenkomst voor haar leden. Deze keer stond het Natuurmuseum op de agenda, met een actieve dag bestaande uit lezingen èn uit masterclasses!

De dag begon met een tweetal lezingen, gegeven door professionals uit het vak. Dr. John de Vos, paleontoloog, ging als voorbereiding op het middagprogramma in op de speerpunten van het determineren van zoogdierbotten. Aart Walen, preparateur en specialist in het reconstrueren van dinosauriërs, vertelde tijdens zijn boeiende lezing over hoe hij te werk is gegaan bij de reconstructie van een wolharige mammoet.

Dick Mol (her)determineert enkele Pleistocene botten in het depot. Foto: Xander de Jong

Na de pauze begon het echte werk: de masterclasses. Onder de bezielende leiding van de professionals staken de deelnemers hun handen uit de mouwen. Tijdens de masterclass Determineren lag de aandacht vooral op de verschillende skeletonderdelen en het herkennen van de diverse diersoorten. Geconcentreerd werden de door de deelnemers zelf gevonden fossielen, uitgebreid geïnspecteerd en op naam gebracht. Een grote groep ervaren WPZ-leden heeft zelfs het merendeel van de deelcollectie fossiele Pleistocene botten uit de collectie van het Natuurmuseum kunnen (her)determineren.  Een op het Waalstrand bij Nijmegen gevonden tand, bleek van een eland te zijn!

Masterclass Afgietsels maken door Aart Walen. Foto: Xander de Jong

De masterclass Mallen en afgietsels, onder leiding van Aart Walen, werd gehouden in het depot van het Natuurmuseum. Veel deelnemers hadden hun eigen vondsten meegenomen om van de expert te leren hoe ze hiervan een afgietsel konden maken. Deze afgietsels hadden natuurlijk tijd nodig om uit te harden, daarom nam deelconservator Geologie/Paleontologie, Xander de Jong, een groep belangstellenden mee op een ‘tour’ door de collectie van het museum.

Xander de Jong: “De opkomst en het enthousiasme was groot. En ik ben erg opgetogen over de inhaalslag die we vandaag hebben gemaakt met de (her)determinatie van het grootste deel van onze paleontologische collectie!” Kortom een geslaagde dag voor zowel WPZ-leden als mede voor het Natuurmuseum! Dank aan allen die een steentje hebben bijgedragen aan de totstandkoming van deze succesvolle dag!

Foto’s van deze dag zijn te bekijken in ons webalbum

Geef een reactie