Drie Neanderthaler subgroepen onderscheiden

De Neanderthalers bewoonden een enorm geografisch gebied van Europa tot aan het westen van Azie het het midden oosten tussen 30.000 en 100.000 jaar geleden. Een groep van wetenschapper vragen zich af of de Neanderthalers een homogene groep vormen of dat ze in te delen zijn in aparte subgroepen (waartussen kleine verschillen te zien zijn).

Paleoantropologische studies gebaseerd op skeletmateriaal hebben aanwijzingen gegeven voor het bestaan van drie verschillende subgroepen: een in west Europa, een in zuid Europa en een derde in de Levant.

Onderzoekers Virginie Fabre, Silvana Condemi en Anna Degioanni van het CNRS Laboratory of Anthropology (UMR 6578) aan de University van Marseille onderzochten de diversiteit van Neanderthalers door middel van mitochondriaal DNA (mtDNA) sequenties (mtDNA wordt via de vrouwelijke lijn doorgegeven), afkomstig van 12 Neanderthalers.

Kaart met daarop de geografische verdeling van de Neanderthalergroepen (Afbeelding: Fabre et al. PLoS One; DOI: 10.1371/journal.pone.0005151)
Kaart met daarop de geografische verdeling van de Neanderthalergroepen (Afbeelding: Fabre et al. PLoS One; DOI: 10.1371/journal.pone.0005151)

Degioanni en collega’s verkregen dit resultaat door een nieuwe methodologie te gebruiken, die afkomstig is van verschillende biocomputermodellen, gebaseerd op data van genetica, demografie en paleoantropologie. De geschiktheid van ieder model werd berekend door gesimuleerde resultaten die verkregen worden door BayesianSSC software te vergelijken met voorspelde resultaten uit nucleotide sequenties.

De onderzoekers hopen dat deze methodologie ooit toegepast kan worden op vragen wat betreft de culturele diversiteit van Neanderthalers (bijvoorbeeld de lithische industrie) en de beschikbaarheid van natuurlijke bronnen in het territorium. Dit zou nieuwe inzichten kunnen verschaffen in de historie en het uitsterven van de Neanderthalers.

Bron: ScienceDaily

Geef een reactie