Mammoetbaby Lyuba in National Geographic

Baby Lyuba (Foto: National Geographic)
Baby Lyuba (Foto: National Geographic)

Resten van uitwerpselen en sporen van prehistorische melk zijn gevonden in het spijsverteringskanaal van een bijna perfect bewaard gebleven baby mammoet.

Lyuba, de slechts 1 maand oude mammoet, die 40.000 jaar geleden stierf, is sinds ze twee jaar geleden in het noorden van Rusland is gevonden door een internationaal team van wetenschappers onderzocht. Het lijkt erop dat het kalf verdronken of gestikt is in de modder aan de oever van een meer.

Vorig jaar zijn CT scans gemaakt van de baby mammoet en zijn de botten, kiezen en het weefsel geanalyseerd.

Tijdens deze analyse werden resten van melk gevonden, samen met een vetbult achter op haar nek, die aangeeft dat de baby gezond en goed gevoed was, zegt teamlid Daniel Fisher van de Universiteit van Michigan.

De vetbult zorgde ervoor dat de baby mammoeten tijdens hun eerste levensmaanden warm genoeg bleven, voegt Fisher eraan toe.

“Dit is de eerste keer dat we een echt gezond dier hebben,”zegt Fisher. “We hebben volwassen dieren gehad met kruiwagens vol zachte weefsels, maar er was er nog niet een zo compleet als Lyuba.” Eerder gevonden baby mammoeten waren ongezond en stierven aan ondervoeding.

De uitwerpselen die in Lyuba’s ingewanden werden aangetroffen waren waarschijnlijk van de moeder afkomstig, die ze aan de baby voerde voor een gezonde bacteriekolonie in haar ingewanden. Dit soort gedrag komt vaak voor bij moderne herbivoren.

“We leren steeds meer over wat mamoeten aten en hoe we dieren kunnen herkennen die gezond zijn, tegenover dieren die dat niet zijn,” zegt Fisher.

Verdere analyse van Lyuba’s gebit kan aanwijzingen leveren over de oorzaak van het uitsterven van ijstijddieren aan het eind van het Pleistoceen, zo’n 10.000 jaar geleden. “Hierdoor zullen we in staat zijn onderscheid te maken tussen klimaatsverandering en jacht,” aldus Fisher.

Bron: National Geographic

Het uitgebreide artikel is te lezen in het mei nummer van National Geographic en op de website.

Geef een reactie