Drentse Neanderthalers

Het Drents Museum in Assen stelt komende maand vuurstenen voorwerpen ten toon die afkomstig zijn van een nieuw ontdekt Neanderthaler-kampement in Noord-Drenthe. De ontdekking is het gevolg van een onderzoek van het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen en het Drents Museum.
Tussen circa 130.000 en 35.000 jaar geleden verbleven in Noord-Nederland met enige regelmaat Neanderthalers die er op groot wild jaagden. Vondsten van vuistbijlen en andere gereedschappen tonen hun aanwezigheid aan, maar tot nog toe was er alleen sprake van enkele losse vondsten of hooguit een paar vondsten die bij elkaar werden gevonden.

Tijdens een onderzoek werden in februari 2007 binnen een kort tijdsbestek op een akker in de omgeving van Assen drie artefacten van de Neanderthaler opgeraapt. Daaronder een fraaie vuistbijl, een van de meest karakteristieke werktuigen van de Neanderthaler. Het betreft een complete min of meer hartvormige vuistbijl, een type dat kenmerkend is voor de periode tussen circa 80.000 en 55.000 jaar geleden.

De vindplaats is ondertussen meerdere keren bezocht met als resultaat zeventien door de Neanderthaler bewerkte vuurstenen, waaronder de al eerder genoemde hartvormige vuistbijl, een fragment van een andere vuistbijl, enkele andere werktuigen en afval van vuursteenbewerking. De voorwerpen zijn sinds 13 december tot 9 januari in het Drents Museum tentoongesteld.

Bron: Meppeler Courant

Geef een reactie