De Oeroceaan en het dierenleven van acht miljoen jaar geleden

Hellevoetsluis – Op donderdag 24 juni opende Historisch themapark Historyland een spectaculaire tentoonstelling over het zeeleven van 8 miljoen jaar geleden. In deze tentoonstelling zijn bijzondere blikvangers te zien zoals; de grootste haai die ooit geleefd heeft, een zeldzame grote tand van een enorme potvis en een indrukwekkende animatiefilm op een groot scherm.

John de Vos© Fotograaf Wil van Balen

De tentoonstelling ‘De Oeroceaan’ neemt jong en oud mee terug in de tijd. Over een periode waarin potvissen en reuzenhaaien van achttien meter lang de dienst uitmaakten. Allemaal naar aanleiding van vondsten van fossielen uit Nederlandse bodem! Ervaar hoe paleontologen fossielen uit de zeebodem dreggen, uitprepareren, bestuderen, een naam geven en reconstrueren. Als het ware weer tot leven wekken.

Megalodon, de reuzenhaai en de eerste vinvissen

In deze tentoonstelling zijn bijzondere blikvangers te zien, zoals de Megalodon, de grootste haai die ooit geleefd heeft. Een model op ware grootte laat de vlijmscherpe tanden zien. Je wandelt letterlijk en figuurlijk zijn bek binnen. Deze reuzenhaai maakte de wereldzeeën onveilig en jaagde daarbij o.a. op baleinwalvissen, zoals de De Vos-vinvis, Nehalaennia devossi, waarvan veelvuldig resten, ja, bijna complete skeletten zijn opgevist van de bodem van de Westerschelde. In de nieuwe tentoonstelling een samengesteld skelet van zo’n primitieve vinvis, van originele versteende skeletdelen, ongeveer acht miljoen jaren oud. Nehalaennia was een van de eerste vinvissen ter wereld en een voorvader van de bultrug en de blauwe vinvis die nu nog leven. Dit zeven meter lange skelet is uniek in de wereld en is samengesteld uit diverse vondsten die opgevist zijn uit de Westerschelde. In de bodem van de Westerschelde liggen – in dezelfde positie als hier en onder de boven hun varende mammoettankers – een kerkhof van walvissen en dolfijnen. Allemaal soorten die nieuw zijn voor de wetenschap en die nu een naam krijgen. Deze vinvis is vernoemd naar Nehalaennia, een inheemse godin van de zee en beschermheilige van vissers, en naar John de Vos, een bekende Nederlandse paleontoloog. Het bijna acht meter lange levensechte model zwemt in de tentoonstelling recht op je af!

Reuzenpotvis

Een van de zeldzaamste vondsten van paleontologische expedities op de Westerschelde is wel een originele bijna 40 cm grote tand van een enorme potvis, Livyatan melveilli, ontdekt door Klaas Post, de expert bij uitstek voor fossiele zeezoogdieren. Deze originele tand, is samen met een replica schedel van deze koning van de zee, te zien in Historyland. Deze potvis bezat de grootste bek ooit. Veel groter en sterker dan een T. rex. Deze potvis kon, in tegenstelling tot een T. rex, met gemak een personenauto doorbijten. In de oerzee van toen zwommen veel soorten potvissen, van klein tot groot, en allemaal met batterijen scherpe tanden. Iedere soort joeg op een andere prooi zoals vissen, meeuwen en zeehonden. De grootste en sterkste van hen, de tot achttien meter lange Livyatan, joeg waarschijnlijk op grote walvissen zoals Nehalaennia.

Unieke animatie op groot scherm

Naast deze blikvangers is er veel meer te zien: haaientanden van Nederlandse vindplaatsen, modellen van verschillende diersoorten en is er speciaal voor Historyland een animatiefilm van deze dieren uit die oeroceaan van acht miljoen jaar geleden gemaakt. En dat allemaal gebaseerd op de fossielen die de Westerschelde heeft prijsgegeven. In deze animatiefilm die doorlopend getoond wordt komen deze uitgestorven dieren weer tot leven. En ook nog eens in formaat: het scherm van deze film meet maar liefst acht bij bijna drie meter!

Waar?

Historyland Historisch Themapark en Museum,

Ravenseweg 11C

3223 LM Hellevoetsluis

Telefoon: 0181 – 744171

Website: https://historyland.nl/?gclid=EAIaIQobChMIutKsybL58AIVQbTVCh07UgefEAAYASAAEgJjZPD_BwE

Zondag 27 juni 2021 besteedde BNNVARA uitvoerig aandacht aan de permanente tentoonstelling in Historyland. Voor een geschreven rapportage en de link naar het deel van de uitzending klik op de onderstaande link:

https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/je-eigen-walvis-uit-de-oeroceaan