Darwinvogels tentoongesteld

Twee spotlijsters, waarvan gezegd wordt dat ze Darwin hebben geholpen bij het ontwikkelen van zijn evolutietheorie, zullen voor het eerst tentoongesteld worden. De exemplaren, door Darwin op de Galapagos eilanden verzameld, worden gezien als de catalysator voor zijn transmutatie theorie, oftewel hoe de ene soort verandert in de andere. De verschillen tussen de exemplaren leidde ertoe dat Darwin ging twijfelen aan de ‘stabiliteit’ van soorten.

De vogels zullen vanaf volgende week te zien zijn in het Natural History Museum in Londen. Ze maken deel uit van een tentoonstelling die gewijd is aan het pionierswerk van de naturalist. De tentoonstelling is onderdeel van Darwin200, een Britse serie van evenementen die het tweehonderdste geboortejaar van Darwin viert.

“Wat zo fantastisch aan deze twee vogels is, is dat de bezoekers zelf de cruciale verschillen kunnen zien, die Darwin zelf ook zag,” zegt Jo Cooper, conservator van de vogels van het museum. De spotlijsters werden verzameld tijdens Darwin’s vijf jaar durende reis op de HMS Beagle, waarvan Robert FitzRoy de kapitein was. Een van de vogels werd gevangen op het eiland Floreana, de andere op een ander Galapagos eiland, dat nu San Cristobal heet. Aangezien dit niet Darwin’s eerste reis in het gebied was, wist hij dat er slechts een soort spotlijster in Zuid-Amerika voorkomt. Maar op ieder eiland van de Pacifische archipel vond hij een andere soort. Hieruit beredeneerde hij dat alle spotlijster over de hele wereld van een enkele gemeenschappelijke voorouder afstamden, omdat ze een aantal overeenkomsten deelden. Dit leidde uiteindelijk tot Darwin’s conclusie dat alle organismen op aarde gemeenschappelijke voorouders hadden.

Randal Keynes, Darwin’s achterachterkleinzoon zegt dat de vogels een belangrijke rol speelden in de ideevorming die leidde tot Darwin’s evolutietheorie. “Darwin’s eerste ontmoeting met de spotlijsters van de Galapagos bleek historisch,” zegt hij. “Later ,in The Voyages of the Beagle, merkte hij op dat de kleine verschillen tussen de twee vogels een van de ‘meest opzienbarende feiten in de verspreiding van organische wezens’ was.” “Darwin begreep dat soorten kunnen veranderen en dit leidde uiteindelijk tot ons huidige begrip van het leven op aarde.”

Bron: BBC

Geef een reactie