Bijeenkomst 14 oktober: WPZ University College 4

CATALOGISEREN

Zaterdag 14 oktober vindt de vijfde bijeenkomst van dit jaar plaats in Natura Docet Wijnderrijck Twente (Denekamp). Deze bijeenkomst is tevens alweer het vierde college van de WPZ University! Het thema van de bijeenkomst is CATALOGISEREN en het programma staat hier onder. Aanmelden voor de WPZ University kan niet meer, maar ook zonder aanmelding zijn alle leden van harte welkom!

PROGRAMMA

11.00 Ontvangst met koffie en thee

11.30 Welkom door de voorzitter en introductie op thema ‘Catalogiseren’

11.35 Eric Mulder: Natura Docet Wonderryck Twente en collectiebeheer

Natura Docet Wonderryck Twente bestaat al meer dan 100 jaar. In die tijd zijn grote en diverse collecties opgebouwd van fossiele en recente natuur. Dr. Eric Mulder is conservator van het museum en kent de collecties door en door. Hij zal in deze voordracht vertellen over de geschiedenis van het museum, het ontstaan van de collectie en natuurlijk over het beheer en registratie van de collectie.

12.30 Pauze

Tijdens de pauze kunt u natuurlijk het museum bezoeken. De diverse tentoonstellingen zijn interessant, zoals Apenstreken in de oertijd – een tentoonstelling over bijzondere fossielen, met onder andere aapje Ida uit de groeve Messel. En mis vooral de Oertijdzaal niet, waar ook aandacht voor ijstijdfossielen is.
U kunt zelf een lunch meebrengen of deze gebruiken in de brasserie van Natura Docet.

14.00 Danny Alexandre: Hoe documenteer je je fossielenverzameling?

Danny Alexandre is fossielenverzamelaar en de maker van het fossielenregistratiesysteem Trilobase. Dit systeem wordt wereldwijd gebruikt door verzamelaars om hun collectie te registreren en overzichtelijk te houden. Deze presentatie bestaat uit twee delen: een inleidend deel over het verzamelen en het belang van een goede documentatie/registratie en een tweede deel met een praktische demonstratie van Trilobase met diverse voorbeelden.

16.00 Leden van de WPZ over catalogiseren

Als afsluiting van het inhoudelijke deel krijgen de leden de tijd om zelf te vertellen over hoe zij hun fossielen catalogiseren en wat hun ervaringen op dit gebied zijn. Sprekers zijn Eddy Spijkerman en Hans en Karin Verhulsdonck.

16.30 Mededelingen door de leden en afsluiting