Bijeenkomst 25 november: WPZ University College 5

PUBLICEREN

Zaterdag 25 november vindt de zesde en tevens laatste bijeenkomst van dit jaar plaats in Oertijdmuseum De Groene Poort (Boxtel). Deze bijeenkomst is tevens het vijfde college van de WPZ University! Het thema van de bijeenkomst is PUBLICEREN en het programma staat hier onder. Aanmelden voor de WPZ University kan niet meer, maar ook zonder aanmelding zijn alle leden van harte welkom!

PROGRAMMA

10.00 Ontvangst met koffie en thee, tevens opening Paleontologische Boekenmarkt

10.30 Welkom door de voorzitter en introductie op thema ‘Publiceren’

10.40 Stephen K. Donovan: Some thoughts on writing and publishing in geology: first, pick up your pencil…

The geologist has a range of publishing formats that they may follow, from the brief (c. 200 words, such as conference abstracts) to the long (>20,000 words; research monographs), although most publications lie between these extremes (research papers, popular articles). Choosing between formats is rarely a problem, but, once decided, how to structure your contribution can be vexing. I aim to peer into the ‘black box’ of academic publishing for the uninitiated, shining light in the dark corners. You have something to say; let me help you find your voice.

11.40 René Fraaije: Oertijdmuseum De Groene Poort

René Fraaije is de drijvende kracht achter het Oertijdmuseum De Groene Poort te Boxtel. Het museum werd in 1983 opgericht en floreert nu als nooit eerder. Het bezoekersaantal ligt ver voorbij de 50.000 per jaar. Al deze bezoekers worden in contact gebracht met paleontologie en geologie. Hoe gaat dat in zijn werk?

12.40 Pauze + Paleontologische Boekenmarkt

In de pauze is er gelegenheid het fraaie museum en de speciale boekenmarkt te bezoeken.
In het museumrestaurant is een voedzame doch eenvoudige lunch verkrijgbaar.

14.10 Noud Peters: Publiceren over fossielen – Hoe kom je er toe? Hoe pak je het aan?

Schrijven over fossielen in de vorm van een artikel is al niet voor iedereen even gemakkelijk. Het publiceren van een boek is nog iets anders en al helemaal geen sinecure. Maar wie de moeite wil nemen voor het een of voor het ander geeft het wel veel voldoening. Noud Peters vertelt over zijn ervaringen met schrijven en het maken van boeken.

14.55 Kees van der Kraan: Tekenen van fossielen

Naast ervaren fossielenverzamelaar op de Zandmotor is Kees van der Kraan ook begenadigd tekenaar van zijn fossiele vondsten. Op vakkundige wijze maakt hij fraaie en natuurgetrouwe tekeningen van allerlei botten. Hij zal hier kort over vertellen en daarna een live demonstratie geven.

15.30 Nike Liscaljet: Cranium: schrijven, redigeren en publiceren

Alle leden zijn bekend met Cranium – tijdschrift van de WPZ, maar de meesten zullen niet weten hoe leuk en leerzaam het is om ons blad te maken. Wie schrijven de artikelen? Wat is de taak van de redactie? En hoe komt zo’n publicatie tot stand? De hoofdredacteur neemt je mee bij een kijkje achter de schermen, en wie weet publiceer jij straks ook in Cranium!

16.00 Mededelingen door de leden en afsluiting

Tot 16.30 Paleontologische Boekenmarkt

De laatste kans vandaag om die ene mooie publicatie, die ontbrekende Cranium in je collectie of die bijzondere overdruk van dat oude artikel aan te schaffen! En de auteur te vragen om deze te signeren.