Wasgele bekerzwam op MV2-materiaal

In één van de zakken met MV2-materiaal die met de Mega Beach Cleaner werden opgehaald en gesorteerd zijn tijdens de publieksactie “Help de Onderzoeker” en het sorteerweekend, waarbij velen van jullie aanwezig waren, is een bijzondere vondst gedaan.
In deze zak groeit namelijk een paddenstoel!

Hans Adema, werknemer en paddenstoelenkenner van NCB Naturalis, vertelt hier meer over.

“Vrijdag 29 oktober 2010 kwam een collega van me aanhollen met een paddenstoel die hij gevonden had in een zak met schelpen die over waren van de publieksactie “Help de Onderzoeker”, waarbij bezoekers van Naturalis monsters schelpen uitplozen op Pleistocene fossielen. Het was een bekerzwam, met een steeltje en een gekarteld randje. Ha, dacht ik, makkie, Gekarteld leemkelkje. Maar onder de microscoop kwam al een eerste verrassing, de asci, de sporenvormende organen, kleurden  blauw met jodium. Dus geen leemkelkje, maar een echte bekerzwam, een Peziza. Met Pilze der Schweiz kwam ik uit op de uiterst zeldzame Bleekbruine bosbekerzwam, P. domiciana, die op kale kalk kan groeien.

Dinsdag liet mijn collega mij de zak met de vruchtlichamen zien. Het is een spectaculair gezicht, paddenstoelen op Pleistocene schelpen en mammoetbotten! Maar ik zag meteen dat het niet de bleekbruine bosbekerzwam was, maar de wasgele bekerzwam, P.cerea, wat overigens niets af doet aan de spectaculaire vondst; paddenstoelen op kale schelpen. Ook de wasgele bekerzwam groeit wel op kale kalk.

Thuis heb ik de vruchtlichamen weer onder de microscoop gelegd en met Maas Geesteranus, De Fungi van Nederland, Pezizales – deel I kwam ik al snel uit op de wasgele bekerzwam. De sporen waren glad, zonder oliedruppels en ornamentatie. Nog even in Breitenbach und Kränzlin, Pilze der Schweiz – deel 1 gekeken. Ik vermoed dat de daar afgebeelde bleekbruine bekerzwam ook de wasgele betreft.”

Geef een reactie