Nieuw licht op de evolutiegeschiedenis van de mammoeten

In het gerenommeerde tijdschrift Nature van 17 februari 2021 verscheen een artikel van een groep van 22 auteurs (Tom van der Valk et alii, 2021) getiteld: “Million-year-old DNA sheds light on the genomic history of mammoths”.

Skelet van een Columbus mammoet, Hot Springs, South Dakota. Foto Mammoth Site, Hot Springs, SD, USA.

In dit artikel wordt beschreven hoe uit meer dan een miljoen jaar oud DNA van mammoeten nieuw licht geworpen wordt op de evolutiegeschiedenis van de mammoeten. In 2013 was het al gelukt om uit bijna 800.000 jaar oud aDNA het genoom van fossiele paarden te ontcijferen .

 

( zie bijvoorbeeld deze korte video Klik hier voor de Video)

In Zweden heeft men nu hetzelfde gedaan maar dan aan de hand van aDNA van mammoeten. Er wordt in het artikel gerapporteerd over drie mammoeten, Mammuthus trogontherii (steppenmammoet uit het Vroeg- en Midden-Pleistoceen), Mammuthus primigenius (wolharige mammoet uit het Laat-Pleistoceen) en Mammuthus columbi (Columbus of Noord-Amerikaanse mammoet uit het Midden- en Laat-Pleistoceen).

De auteurs ontdekten dat er twee verschillende mammoet evolutielijnen zijn ontstaan in Oost Siberië: een die de wolharige mammoet met een verspreiding over Eurazie en Noord-Amerika voortbracht en de andere de Columbus mammoet die uitsluitend in Noord-Amerika voorkwam.

De digitale nieuwsbrief GIZMODO van 17 februari 2021 heeft mevrouw Jeanne Timmons uitgenodigd het artikel toe te lichten voor een groot publiek. Mevrouw Timmons is eigenaresse van het blog https://mostlymammoths.wordpress.com/ en heeft veel ervaring met het goed en helder weer geven van complex wetenschappelijk paleontologisch onderzoek. Voor haar bijdrage in GIZOMODO klik op de onderstaande link:

https://gizmodo.com/million-year-old-mammoth-teeth-contain-oldest-dna-ever-1846287115