Maasvlakte 2 komt langzaam boven water; een eldorado voor mammoetjagers

De opkomst was groot (foto: Hans Wildschut)
De opkomst was groot (foto: Hans Wildschut)

In het informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2, FutureLand op de Maasvlakte, vond op donderdag 15 oktober 2009 de determinatie plaats van fossiele beenderen die verzameld zijn aan boord van de zandzuigers die worden ingezet voor de winning van miljoenen kubieke meters zand voor de aanleg van een kunstmatig stukje Nederland.

Er is al heel wat gevonden (foto: Hans Wildschut)
Er is al heel wat gevonden (foto: Hans Wildschut)

Deze determinaties zijn uitgevoerd door Dick Mol en Klaas Post. 99% van de fossiele beenderen, bijna allemaal beschadigd omdat zij verstrikt geraakt zijn in de zuigmonden, hebben deze twee experts toegeschreven aan de wolharige mammoet. Ook hebben zij een schedel van een reuzenhert gedetermineerd. Voor deze activiteit was veel mediabelangstelling. Ik vergezelde Dick Mol met wie ik de laatste jaren optrek om zijn werk op het gebied van de zoogdierpaleontologie vast te leggen.

Klaas Post en Dick Mol poseren met de vangst (foto: Hans Wildschut)
Klaas Post en Dick Mol poseren met de vangst (foto: Hans Wildschut)

Het licht was donderdag uitzonderlijk, ideaal voor het maken van opnamen. Direct achter het Futureland voorlichtingscentrum waren voortdurend de zandzuigers hun lading, opgezogen in het zandwingebied, iets zuidelijk van de bekende Eurogeul, de vaarroute naar de havens van Rotterdam, aan het lossen: steeds weer een aantrekkelijk schouwspel. Dick Mol: Wat zullen daar een hoeveelheid fossiele zoogdierbeenderen en archeologica gedeponeerd worden. Dit is een toekomstig eldorado voor fossielenzoekers. Laten we hopen dat we straks zo veel mogelijk bewijzen van een vergane wereld kunnen veiligstellen. Dat we kunnen laten zien hoe de Noordzee tussen Engeland en Nederland in het ijstijdvak bewoond is geweest door een wereld van mammoeten en mensen. Nu is het wachten op het openstellen van deze Maasvlakte 2 in aanleg. Eerst moet het veilig zijn om het toekomstige land te betreden. Nu is het nog veel te gevaarlijk vanwege drijfzand et cetera.

Close-up van een mammoetmolaar (foto: Hans Wildschut)
Close-up van een mammoetmolaar (foto: Hans Wildschut)

De avond was gevuld met een themabijeenkomst georganiseerd door Futureland. Een drietal experts hebben hun licht laten schijnen op de archeologische en paleontologische aspecten van de aanlegwerkzaamheden voor de Maasvlakte 2.
De eerste spreker was Drs. Wouter Waldus, van huis uit prehistorisch archeoloog, die zich heeft gespecialiseerd in maritieme archeologie en werkt bij ADC ArcheoProjecten. Meteen na de pauze kwam Dick Mol en Klaas Post aan het woord.

Opspuiten van het zand (foto: Hans Wildschut)
Opspuiten van het zand (foto: Hans Wildschut)

Dick Mol staat wereldwijd bekend als meest professionele amateur in pleistocene paleontologie. Wetenschappers uit de hele wereld bellen Mol als ze willen overleggen over mammoetkwesties. Mol is van huis uit douaneambtenaar, en is als honorair onderzoeker verbonden aan het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Gewezen Noordzeevisser en amateurpaleontoloog Klaas Post is een autoriteit op het gebied van fossiele mariene zoogdieren en heeft diverse belangrijke publicaties op zijn naam staan. Post is collectiebeheerder van de fossiele zoogdieren van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Bron: website van fotograaf Hans Wildschut, hier zijn tevens nog meer mooie foto’s te zien.

Geef een reactie