Haas tussen de mammoeten in Museon; Haagse Geologische Vereniging toont primeur

Een stukje kaak dat deze zomer werd gevonden door Barbara Marsman, lid van de Haagse Geologische Vereniging, op de ‘Zandmotor’ voor de kust van Ter Heide, blijkt van een prehistorische haas te zijn. In het laboratorium van professor Hans van der Plicht, van de Rijksuniversiteit in Groningen, is het stukje bot gedateerd op een ouderdom van 31 duizend jaar. ‘Dat betekent dat deze haas in de laatste ijstijd tussen de mammoeten op de huidige Noordzeebodem heeft gelopen’, zegt onderzoeker Dick Mol van Het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam enthousiast. Het hazenkaakje  is te zien in een speciale opstelling in het Museon van 18 december 2012 tot en met 17 maart 2013.

Mol en collega paleontologen haalden al heel veel botten uit de laatste ijstijd van de Noordzeebodem. Het gaat dan vooral om grote dieren als mammoeten, wisenten, paarden en neushoorns. ‘Maar dit is de eerste ijstijd haas die we van de Noordzeebodem kennen. Nog nooit eerder hebben we een haas kunnen dateren die gelijktijdig met mammoeten heeft rondgelopen op de Noordzeebodem’, aldus Mol.

Zandmotor
Elk jaar voert de zee zand weg van de Nederlandse kust. Rijkswaterstaat vult dat om de vijf jaar aan met zandstort op het strand en voor de kust. Als dit niet gebeurt zou de zee een bedreiging vormen voor het westen van Nederland, dat beneden zeeniveau ligt. De vijfjaarlijkse zandsuppletie (zandstort) werkt, maar met de aanleg van de Zandmotor, een schiereiland voor de kust van Ter Heijde, onderzoekt Rijkswaterstaat of de natuur het zand langs de kust kan verspreiden. Rijkswaterstaat en de provincie Zuid Holland hebben zo een schiereiland in de vorm van een haak aangelegd. Het schiereiland steekt één kilometer ver in zee en is aan het strand twee kilometer breed. Sleephopperzuigers hebben het zand tien kilometer ver uit de kust vandaan gehaald en legden het op de juiste plek. Met het aanzuigen van het zand zijn vele fossiele resten van de Noordzeebodem meegekomen, waarvan het hazenkaakje er één is. Kijk op  http://www.museon.nl/files/u11/haas_high_res.pdf voor de publicatie “Een haas van de Laat-Pleistocene fauna van de Noordzeebodem” van Dick Mol en Hans van der Plicht waar de complete determinatie wordt verduidelijkt. Deze publicatie verschijnt ook in het eerstvolgende nummer van Cranium (jrg. 29-2), dat zeer binnenkort verschijnt.

Geologie in het Museon
De aarde is een levende planeet met bergen en dalen, zeeën en rivieren, woestijnen, ijskappen en bewoners in alle soorten en maten. Hoe is de planeet ontstaan, welke drijvende krachten houden onze aarde levend en welke rol speelt de mens hierin? Geologen, wetenschappers én amateurs, houden zich bezig met dit soort vragen. Voor de geologiegeïnteresseerde is het mogelijk meer te weten te komen over specifieke geologische onderwerpen in de tentoonstellingen in het Museon in Den Haag. Op http://www.museon.nl/ is te zien welke activiteiten het Museon op het gebied van Geologie ontwikkelt.

De Haagse Geologische Vereniging
Het Museon werkt samen met de Haagse Geologische Vereniging. De vereniging biedt een uitstekend platform aan iedereen met een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar geologische onderwerpen. Kijk voor meer informatie op http://www.haagsegeologischevereniging.nl/. Museon, museum voor cultuur en wetenschap
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Geef een reactie