Enorme slagtand voor Historyland

In de permanente tentoonstelling “Mammoetsteppe” in het educatiecentrum Historyland in Hellevoetsluis is onlangs een enorme slagtand van een wolharige mammoet tentoongesteld. Bijna een world record. De slagtand die niet helemaal compleet is, is opgevist van de Noordzeebodem en heeft toebehoord aan een mammoetstier.

Dit fragment van een van de twee slagtanden die een wolharige mammoet gedragen heeft, is bijna een world record. Het gewicht van dit fragment bedraagt 84,8 kg. De omtrek van de tand bedraagt 66,2 cm en daarmee een tand met bijna de grootste omtrek ooit gevonden van een wolharige mammoet ter wereld! Er is er een uit Siberië bekend die een omtrek heeft van 70 cm. Zou deze tand uit de Noordzee compleet zijn geweest, dan heeft het gewicht in het levende dier meer dan 100 kg gewogen. En dan te bedenken dat dit dier er twee van gedragen heeft. Het grote dier heeft meer dan 200 kg ivoor meegezeuld. De vrouwelijke mammoeten ontwikkelen zelden van dergelijk grote tanden: de tanden van de mammoetkoeien zijn in het algemeen veel slanker en hebben een minder grote omtrek.

In 2017 is dit fragment opgevist van de bodem van de Noordzee tussen de Britse Eilanden en het vaste land van Europa.

Het Engelse woord voor slagtand is tusk. Olifanten in Afrika (Afrikaanse olifanten) en Azië (Aziatische olifanten) die heel grote slagtanden hebben, worden big tuskers of super tuskers genoemd. Voorbeelden hiervan zijn een stier van de Afrikaanse olifant met een lengte van 350 cm en een ander individu met een gewicht van 107 (!) kg per tand. De grootste omtrek ooit gemeten bij een tand van een Afrikaanse olifant bedraagt van 64 cm.

Extreem grote slagtanden bij Aziatische olifanten zijn bekend van de Koninklijke Witte Olifant van Koning Rama III van Thailand, genaamd Plai Hom. Er is een exemplaar bekend met een lengte van 265 cm en een gewicht van 73 kg per tand. De grootste omtrek, ooit gemeten bij een tand van een Aziatische olifant is 56 cm. Daarmee is onze slagtand van de wolharige mammoet met een maximale omtrek van 66,2 cm een echte “super tusker”.

De WPZ-leden hebben de gelegenheid deze spectaculaire aanwinst te bekijken op de bijeenkomst van de vereniging op zaterdag 1 juni aanstaande als we samen met de Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie, de WTKG, bijeenkomen in het auditorium van het gastvrije Historyland in Hellevoetsluis.