Mark Bosselaers ontvangt de P. van der Lijn-onderscheiding 2019

Op zaterdag 6 april ontving Mark Bosselaers uit handen van de burgemeester van de Noordoostpolder de P. van der Lijn-onderscheiding 2019 voor zijn decennialange onderzoek aan fossiele walvissen, walvispokken en zeeschildpadden. Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een non-professional die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de geologie of paleontologie.
Foto: Mark Bosselaers kan het niet nalaten in zijn bedankje – in het historische kerkje op Schokland – het brood te breken (foto: Hans Hollestelle).

In de laudatio stond WPZ-lid Klaas Post stil bij de persoon Mark Bosselaers en zijn onderzoeksresultaten. Bosselaers heeft diverse nieuwe soorten walvissen beschreven, zoals Fragilicetus velponi (genoemd naar het lijmmerk waarmee hij de schedel uit honderden stukjes weer in elkaar puzzelde). Daarnaast heeft hij zich jarenlang belangeloos ingezet om de collectie fossiele zeezoogdieren van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen te reviseren; werk waar ook andere onderzoekers nu de vruchten van plukken. Ook deelt hij zijn kennis graag en op een typische manier tijdens zijn lezingen en zijn jaarlijkse deelname aan de bottenvistocht van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Leden van de WPZ kennen Bosselaers niet alleen als medelid, maar ook als begenadigd spreker op bijeenkomsten. Na de uitreiking van de onderscheiding werd de tentoonstelling Musée d’histoire Artificielle in Museum Schokland geopend (t/m 13 juni 2019). Deze tentoonstelling toont werken van de laureaat, die in het dagelijks leven beeldend kunstenaar is.