De mammoet van Durfort

Als een van de vele blikvangers staat in het schitterende Nationaal Natuurhistorisch Museum in Parijs het skelet van de zuidelijke mammoet, Mammuthus meridionalis. Het skelet werd in 1869 ontdekt bij het dorpje Durfort-et-Saint-Martin-de-Sossenac (in het Departement Gard, Frankrijk). Circa twee miljoen jaren oud, zeven meter lang en een schouderhoogte van ruim vier meter. Heeft in levende lijve waarschijnlijk een gewicht gehad van een kleine 10.000 kilo!

Na problemen met de eigenaar van het veld waar het skelet ontdekt werd is het uiteindelijk toch opgegraven en zou het op de wereldtentoonstelling in Parijs tentoongesteld worden. Echter, pas in 1885 werd het aan het publiek voorgesteld in het Parijse Museum. In 1898 werd het verplaatst naar de Galerie van de Paleontologie  van het Musee d’Histoire Naturelle. En, daar staat het indrukwekkende skelet nog steeds. Het is echter toe aan restauratie. Om de benodigde gelden bijeen te vergaren werd een crowd funding actie op touw gezet in en no time werd het benodigde geld, € 100.000,– bijeengebracht. Een mooi voorbeeld van hoe het ook kan.

Zie ook de link:

https://www.archyde.com/general-mobilization-for-the-durfort-mammoth-with-100000-euros-already-for-its-restoration/?fbclid=IwAR26cLpFgpGMW7dk5RYEle75gEnCZ2MGmbam9MRmy-fBTatdGdxiq7WMbFE

En op Youtube met Frans commentaar !