8 juni gezamenlijke bijeenkomst WPZ en VAEE in het Hunebedcentrum te Borger

hunebedje[1]Op 8 juni zijn we te gast in het Hunebedcentrum te Borger, waar we samen met de VAEE (Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie) een dag met lezingen en workshops verzorgen.

 Programma

 10:00 – 10:30 Ontvangst met koffie/thee

 10:30 – 10:45 Opening door de verenigingen

 10:45 – 11:45 Gerke Holtrop: Tranen der Goden

De lezing gaat over barnsteen (fossiele hars van ongeveer 40 tot 50 miljoen jr. oud). Veel facetten komen aan de orde, o.a. ontstaan, waar vind je het, insluitsels van insecten, bewerking enz. Ruim aandacht is er voor het gebruik van barnsteen door de eeuwen heen, het verhaal daarover begint zo’n 12.000 jaar geleden en eindigt in de historische tijd. Een en ander wordt gehouden aan de hand van een keur aan afbeeldingen.

 11:45 – 12:30 Dick Mol: De mammoeten van Orvelte

In situ – vondsten van pleistocene zoogdieren in Nederland zijn spaarzaam. Daarom moet iedere mogelijkheid tot onderzoek aangegrepen worden als grote infrastructurele werkzaamheden worden uitgevoerd. De eerste belangrijke in situ – vondsten van de wolharige mammoet werd gedaan in 1991, tijdens werkzaamheden ten behoeve van de aanleg van een 84 km lange persgasleiding die in opdracht van de Gasunie werd aangelegd in Noord-Nederland. Door oplettende werknemers van Nacap, het uitvoerende bedrijf, werd op het stort van de gegraven sleuf beenderen gevonden van een wolharige mammoet. Het toenmalige Biologisch Archeologisch Instituut van de Universiteit Groningen is toen een onderzoek ter plekke gestart dat resulteerde in een aantal overblijfselen van een ijstijdfauna, gedomineerd door de wolharige mammoet, die in situ (oppervlakte van 80 m2) kon worden opgegraven. Een unieke situatie voor Nederlandse begrippen. In 2009 zou de ondergrond in Orvelte opnieuw verstoord worden ten behoeve van de aanleg van nog een pijpleiding. De graafwerkzaamheden zijn intensief gevolgd door het archeologisch onderzoeksbureau RAAP, Noord-Nederland, Drachten, onder supervisie van de archeologe drs. Janneke Hielkema o.a. in de aanwezigheid van een deskundige op het gebied van de zoogdierpaleontologie, de heer Anton Verhagen van het Archeologisch Paleontologisch Museum Hertogsgemaal in Gewande. Tijdens de graafwerkzaamheden, die plaats vonden tussen 21 en 30 september 2009 zijn opnieuw 70 fossiele beenderen op een opgravingoppervlak van 50 m2 veilig gesteld. In deze voordracht zullen resultaten gepresenteerd worden die de analyse van de Orvelter mammoeten hebben prijsgegeven.

 12:30 – 14:00 Middagpauze, met mogelijkheid tot determineren van meegebrachte fossielen, barnsteen, steen, been en vuurstenen werktuigen

14:00 – 16:00 Aanvang diverse workshops (o.a. beenbewerking, vuursteenbewerking en vuurstenen werktuigen). Ook is er de gelegenheid om ‘s middags het nieuw te openen Ontdekpad te lopen met Nadine Lemmers (Educator & Archeoloog Hunebedcentrum).

 Let op! Per workshop is er beperkt plaats. je kunt je tijdens de ontvangst en gedurende de lunchpauze inschrijven voor een workshop naar keuze.

Geef een reactie