Zeldzame artefacten uit het Jong-Paleolithicum gevonden in Rusland

De vindplaats Zaraysk, 150km ten zuidoosten van Moskou, heeft figurines en gravures op mammoetivoor opgeleverd.  Tussen de vondsten bevond zich ook een kegelvormig object dat voor de auteurs van het artikel in Antiquity nog een raadsel is. Kunstzinnige artefacten waren al bekend uit de nabijgelegen regio’s Kostenki en Avdeevo, maar het was een primeur voor Zaraysk.

Het Jong Paleolithicum is het laatste deel van de Oude Steentijd, een tijd waarin de mens een gevoel voor kunst ontwikkelde. Tussen de nieuwe artefacten, gevonden door Hizri Amirkhanov en Sergey Lev van de Russische Academie voor Wetenschappen bevond zich een mammoetrib waarin drie mammoeten gegraveerd waren, een klein bot met een kruispatroon en twee menselijke figurines die verondersteld worden vrouwelijk te zijn.

“De vondsten verrijken de catalogus van Jong Paleolithische kunst en vergroot de bekende verspreiding van specifieke typen kunstobjecten in het Oost Europese Jong Paleolithicum,” vertelt Dr. Lev aan de BBC. “Wat betreft weelde en varieteit in kunstvormen doet Zaraysk niet onder voor de bekendere sites Kostenki en Avdeevo.”

The figurines zijn een soort Venus figuren, waarvan voorbeelden bekend zijn uit een gebied dat strekt van de bergen van Spanje tot Siberie in het oosten. De culturele betekenis van de beelden blijft een twistpunt onder antropologen. De in Zaraysk gevonden figurines waren zorgvuldig in een opslagkuil begraven. Onder elk exemplaar was een richting het zuiden een hoopje zand geplaatst, richting het noorden lag rode oker – een op ijzer gebaseerd pigment. Beide figurines waren bedekt met een schouderblad van een mammoet.

Van een van de twee wordt aangenomen dat hij af was. Deze is 17 cm lang. De andere is duidelijk niet af en is ongeveer half zo groot. Beide vertonen gelijkenissen met beeldjes die in Avdeevo gevonden zijn, wat kan wijzen op culturele verbanden tussen de twee sites.

“Deze collectie artefacten is op meerdere manieren spectaculair, niet alleen om de representaties van zowel menselijk als dierlijke figuren, maar ook om de materialen die gebruikt zijn,” zegt Jeffrey Brantingham, antropoloog van de Universiteit van California, Los Angeles (UCLA). “Deze vondsten zijn ongelooflijk zeldzaam, en ze bieden een uniek zicht op het leven van de mens in het Jong Paleolithicum.”

Tussen de vondsten was een object, gesneden uit mammoet ivoor, die de vorm heeft van een kegel waarvan de top is afgesneden. De kegel is versierd en heeft een gat door het midden. De auteurs merken op dat het object uniek is. “De functie van het versierde object blijft een raadsel,” zeggen ze.

Bron: BBC

Geef een reactie