Bevriezende toendrabodem laat methaan vliegen

De bodem van de toendra laat niet alleen in het voorjaar methaan los, als hij ontdooit, maar ook bij het invallen van de winter, als hij bevriest. Dat blijkt uit metingen op Groenland door onderandere Nederlandse onderzoekers.

In Nature beschrijven Sander Houweling van de Universiteit Utrecht en Deense en Zweedse collega’s hoe ze bij het invallen van de vorst enkele weken methaanemissies meten die per saldo net zoveel methaan vrijmaken als gedurende de rest van de zomer. Waarom dat gebeurt is vooralsnog onopgehelderd, schrijven ze ook.

De metingen, uitgevoerd in het kader van het Internationale Pooljaar, zijn de meest frequente die ooit zijn gedaan. Met een geautomatiseerd systeem werden elk uur op zes lokaties in Groenland methaanemissies vastgesteld. Bij eerdere metingen gebeurde dat hooguit eens per dag.

Methaan is een krachtig broeikasgas, dat voornamelijk vrijkomt uit wetlands waarin planten zonder zuurstof vergaan. Methaan in de aardatmosfeer vertoont duidelijke seizoensinvloeden, die te maken hebben met het groeien en weer afsterven van plantenmateriaal. Maar niet alle aspecten van die seizoensvariaties zijn tot nog toe begrepen.

Volgens de nieuwe studie in Nature lukt dat stukken beter als rekening wordt gehouden met de uitstoot uit noordelijke toedrabodems aan het einde van de herfst en bij het invallen van de winter.

De onderzoekers denken niet dat de najaarsuitstoot van methaan een nieuw verschijnsel is. Ze analyseerden het seizoensprofiel van methaanconcentraties in de eerste helft van de jaren negentig, en tien jaar later. De patronen waren opmerkelijk gelijk, aldus het artikel in Nature.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie