Zeer interessante WPZ-Bijeenkomst in het Stadhuismuseum van Zierikzee

Op zaterdag 14 september vond de vierde WPZ-bijeenkomst van dit jaar plaats. Een bomvolle zaal in het gastvrije Stadhuismuseum van Zierikzee met een boeiende tentoonstelling “Expeditie Zeeuwse IJstijd”, een ontdekkingstocht langs de topstukken uit de verzameling fossiele beenderen van het 250 jarig Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW). Maar liefst 52 deelnemers wisten de weg naar het museum te vinden waar we gastvrij werden ontvangen met koffie en thee. Veel meer deelnemers dan verwacht want er moesten in het zaaltje extra stoelen aangerukt worden.

Het WPZ-bestuur had een boeiend programma voor deze dag samengesteld. Drie aantrekkelijke voordrachten, mogelijkheden voor determinatie van meegebrachte skeletresten en natuurlijk een rondgang door de tentoonstelling op de bovenste verdieping van het museum.

In de middagpauze, normaal bestemd voor het nuttigen van de lunch en de bijbehorende koffie en thee, werd er volop gedetermineerd en werden vele stukken op naam gebracht. De WPZ ten voeten uit! Vanzelfsprekend werd de pauze benut om de tentoonstelling “Expeditie Zeeuwse IJstijd” te bezichtigen en met elkaar de fraaie en oude vondsten te bediscussiëren. Het topstuk in deze tentoonstelling is toch wel een groot stuk onderkaaksfragment van de “Zeeuwse Mastondont”, beter bekend als de Mastodont van Auvergne, Anancus arvernensis. Deze kaak, met een laatste complete molaar van de tepeltandige, werd door de Werkgroep Geologie van het KZGW in 1972 uit de diepe putten ten zuiden van Schouwen-Duivelend opgekord. Het geldt volgens kenners als een van de beste resten van Anancus die ooit in de Oosterschelde zijn opgevist.

Foto’s: Nike Liscaljet