Vroegste walvissen baarden op land

De vroegste walvissen waren nog geen volledige zeedieren. Zij kregen hun jongen nog op het land. Dat concluderen paleontologen uit de vondst van een fossiele zwangere vrouwtjeswalvis.

In het ruim 47 miljoen jaar oude fossiel is het lichaam van de foetus goed te onderscheiden. Dat ligt met de kop van de baarmoeder af, een geboortepositie die alleen voorkomt bij landdieren. Bij moderne walvissen komt het jong met de staart eerst ter wereld.

Het unieke, in Pakistan gevonden fossiel wordt beschreven in het open-access online tijdschrift PLoS ONE van 3 februari. Het gaat om een tot dusver onbekende primitieve walvissensoort, die Maicatetus inuus werd gedoopt.

De onderzoekers hebben op dezelfde vindplaats in Pakistan ook nog een vrijwel complete mannetjeswalvis ontdekt, met van zwemvliezen voorziene poten.

De twee fossielen leveren concreet bewijs voor de theorie dat de eerste walvissen, waarvan de voorouders echte landdieren waren, nog geen volledige zeebewoners waren geworden. Zij leefden waarschijnlijk in kustgebieden net als zeeleeuwen en zeeolifanten afwisselend in het water en aan wal.

Bron: Volkskrant.nl

Geef een reactie