Resten van oudste kampvuur ontdekt

Onderzoekers uit Israël hebben resten ontdekt van kampvuren, die naar schatting 790.000 jaar geleden zijn aangestoken. Archeologen van de Hebrew University in Jeruzalem vonden de sporen van de prehistorische vuren bij een opgraving vlak naast de rivier de Jordaan.

Ze stuitten op kleine stukjes vuursteen van honderdduizenden jaren oud.

Na analyse in het laboratorium is gebleken dat het vuursteen groeven en patronen vertoont, die erop wijzen dat het materiaal door mensen is gebruikt bij het maken van vuur.

De resultaten van de studie zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Quaternary Science Reviews.

Oud bewijs

De stukjes vuursteen zijn in verschillende lagen van de grond gevonden. Het oudste materiaal is ongeveer 790.000 jaar oud. Nooit eerder werd er zo’n oud bewijs voor een door mensen gemaakt vuur gevonden.

“Het wijst erop dat meerdere beschavingen in die periode gecontroleerd gebruik maakten van vuur en dat ze niet afhankelijk waren van vuren die op een natuurlijke manier ontstonden”, zo verklaarde hoofdonderzoekster Nira Alperson-Afil tegen persbureau Reuters.

Route

De plek waarop de ontdekking is gedaan is – de Jordaanvallei – ligt precies op de route die de eerste mensen vermoedelijk gebruikten om van Afrika naar Europa te trekken. Volgens de wetenschappers is dat geen toeval.

“Toen de volken eenmaal de kunst van het vuur maken beheersten, konden ze zich beschermen tegen roofdieren en zichzelf voorzien van warmte en licht”, aldus Alperson-Afil. “Daardoor voelden ze zich veilig genoeg om naar een onbekend territorium te trekken en dat te gaan bewonen.”

Bron: nu.nl

Geef een reactie