“Opgeraapt Opgevist Uitgehakt”, een overzicht van fossielen uit Nederlandse bodem en de Noordzee in het Natuurhistorisch Museum te Rotterdam.

Zaterdag 24 mei 2008 werd in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de tentoonstelling “Opgeraapt Opgevist Uitgehakt” geopend. De openingsceremonie vond plaats in de grote zal van de tegenover gelegen Kunsthal. De opkomst was enorm. Nadat er enkele toespraken gehouden waren, heeft Professor Dr Bert van der Zwaan, decaan faculteit Geowetenschappen, Universiteit Utrecht en wetenschappelijk directeur Darwin Centrum voor Biogeologie, de tentoonstelling voor geopend verklaard.

De tentoonstelling in het Rotterdamse museum neemt de bezoeker mee in de tijd, in het geologische verleden. In een compact overzicht krijgt de bezoeker een grote diversiteit aan fossielen te zien, van 500 miljoen jaar oud, tot relatief zeer jonge fossielen uit het Pleistoceen. Bijzonder in deze tentoonstelling is het skelet, een compilatie, van een pleistocene beloega, samengesteld uit veel verschillende beenderen van even zoveel verschillende individuen. Allemaal opgevist van de zeebodem tussen Engeland en Nederland en allemaal herkomstig uit de collectie van het museum, bijeengebracht door het WPZ-lid Klaas Post. Nergens ter wereld heb ik in een museum een dergelijk skelet van een fossiele beloega eerder gezien. Uniek dus.

Het nieuwe boek van Jelle Reumer, met dezelfde titel als die van de tentoonstelling werd ook gepresenteerd en het eerste exemplaar van dit zeer leesbare en leerzame boek werd uitgereikt aan Professor Van der Zwaan. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en uiteraard in de museumwinkel van het museum.
De tentoonstelling is permanent, dat wil zeggen dat deze ongeveer 5 jaren zal blijven staan.

Voor meer informatie zie de website van het Natuurhistorisch Museum: www.nmr.nl

Dick Mol

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.