Mammoetkies gevonden in ravage Orkaan Ike

Een paleontoloog het van wie het huis aan de kust van Texas tijdens Orkaan Ike werd vernietigd heeft tussen het puin een kies van een mammoet gevonden.

De wetenschappers Dorothy Sisk en Jim Westgate ontdekten het fossiel in de voortuin van Sisk, in Caplen op het verwoeste Schiereiland van Bolívar. Westgate denkt dat het fossiel, dat eruit ziet als een reeks samen vastgeklemde laarszolen of boterhammen, van Colombiaanse mammoet is, een soort die in Noord-Amerika tot rond 10.000 jaar geleden voorkwam. Toen Professor Dorothy Sisk, van Lamar University, in haar verwoeste huis terugkwam, inventariseerde ze wat er van haar bezittingen nog over was – een kom, een gebroken vaas, een stuk stof. “Ze pakte wat dingen op,” zei collega Jim Westgate, die had aangeboden om haar in zijn pickup truck naar huis te rijden. Het enige dat van het huis over was, was schroot. “Toen wij het huis bekeken, of wat ervan over was, zag ik het onder het puin in de voortuin liggen,” aldus Westgate.

Paleontoloog Jim Westgate met de mammoetkies die hij tussen het puin van Orkaan Ike vond.

Westgate, een paleontoloog en een onderzoeker van het Laboratorium voor Vertebraten Paleontologie van de Universiteit van Texas Memorial Museum, herkende de fossiele kies van de mammoet. “Dit is de eerste die ik in 19 jaar heb gevonden,” zegt Westgate. “Mensen brengen kleine stukjes van het strand naar me om te determineren, maar ik heb er nog geen gezien die in zo’n goede staat is.”

De kies, die 2,7 kg weegt, is waarschijnlijk van een Columbische mammoet, die in Noord Amerika tot 10.000 jaar geleden voorkwam. Toen zwerfden mammoeten en mastodonten in grote getale over het continent. Hun fossiele kiezen zijn volgens Westgate gemakkelijk van elkaar te onderscheiden aan de hand van de kauwvlakken. Mastodon kiezen zijn bobbelig en lijken op een serie steile bergen en diepe valleien, terwijl de mammoetkiezen vlakker zijn en goed aangepast aan het malen. Er wordt aangenomen dat de mastodonten bladeren, schors en vruchten aten, terwijl de mammoeten overwegend grazers waren. Net als moderne olifanten, ontwikkelden de mammoeten een totaal van zes reeksen kiezen tijdens hun leven. De versleten kiezen werden uitgeworpen, waarop de nieuwe koes de plaats van de oude kon innemen. De gevonden kies is niet gesleten, dus het was een onlangs doorgekomen kies, of een kies die in de kaak wachtte om door te komen. Men verwacht dat de tand naar het Memorial Museum van Texas in Austin zal worden gebracht. Meer dan 1 miljoen mensen ontvluchtten de kust van Texas wegens Orkaan Ike.

Bron: dailymail.co.uk

Geef een reactie