Maasvlakte 2 organiseert themalezing Archeologie & Paleontologie: Mammoetbotten behoren tot regelmatige vangst van baggerschepen

maasvlakte1Dit najaar organiseert het informatiecentrum over de aanleg van Maasvlakte 2, FutureLand, verschillende themalezingen. Tijdens deze bijeenkomsten worden interessante onderwerpen behandeld, die te maken hebben met de aanleg van Maasvlakte 2. Op donderdagavond 15 oktober laat een drietal experts hun licht schijnen op de archeologische aspecten van de aanlegwerkzaamheden.

maasvlakte2Botten, kiezen en tanden van onder andere mammoeten en wolharige neushoorns worden tijdens de aanlegwerkzaamheden voor Maasvlakte 2 regelmatig gevonden. Deze botten worden gevonden doordat ze vast komen te zitten in roosters van de baggerschepen. Experts uit het veld vertellen tijdens de themalezing alles over hoe deze botten er uitzien en wat er precies mee gebeurt. De sprekers gaan dieper in op de mammoeten die, circa 10.000 jaar geleden, de steppen tussen het huidige Nederland en de Britse eilanden bevolkten. Ook de maritieme archeologie, over de vondst van scheepswrakken en wat daarmee gebeurt, komt tijdens de themalezing aan de orde.

Programma

19.30 uur           FutureLand open

20.00 uur          Lezing door Wouter Waldus (Archeoloog / Onderwaterarcheoloog bij ADC ArcheoProjecten) over maritieme archeologie

20.45 uur           Pauze

21.00 uur           Lezing door Dick Mol en Klaas Post (Eurocape BV) over de paleontologie (o.a. mammoeten).

21.45 uur           Vragen en discussie

22.00 uur           Einde programma

Experts aan het woord

Drs. Wouter Waldus is van huis uit prehistorisch archeoloog, heeft zich gespecialiseerd in maritieme archeologie en werkt bij ADC ArcheoProjecten. Dick Mol staat wereldwijd bekend als ‘meest professionele amateur’ in pleistocene paleontologie. Wetenschappers uit de hele wereld bellen Mol als ze willen overleggen over mammoetkwesties. Mol is van huis uit douaneambtenaar, en is als honorair onderzoeker verbonden aan het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Gewezen Noordzeevisser en amateurpaleontoloog Klaas Post is een autoriteit op het gebied van fossiele mariene zoogdieren en heeft diverse belangrijke publicaties op zijn naam staan. Post is collectiebeheerder van de fossiele zoogdieren van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

Praktische informatie

In FutureLand staat tijdens de themalezing een tafel met daarop een aantal van de mooiste mammoetbotten die gevonden zijn. De kosten voor deelname aan een themalezing bedragen € 5,- per persoon. Vóór aanvang kunnen gasten voor eigen rekening koffie, thee en frisdrank gebruiken in het restaurant van FutureLand. Aanmelden voor deze themalezing kan per e-mail via info@futureland.nl. Nadere informatie over de sprekers en eventuele wijzigingen zijn te vinden op www.futureland.nl.

Geef een reactie