Een dijbeen van een wolharige mammoet met gigantische afmetingen:een Nederlands record!

Onder het enorme dijbeen, boven dat van een kleinere mammoetkoe (foto: Hans Wildschut)
Onder het enorme dijbeen, boven dat van een kleinere mammoetkoe (foto: Hans Wildschut)

In het zandwingebied voor de aanleg van de Maasvlakte 2 is op 1 en 2 oktober 2009 intensief gekord naar archeologische en paleontologische objecten. Er zijn 16 trekken met een Eurokotter gedaan en de vondsten waren zeer bemoedigend voor toekomstig onderzoek. De meeste vondsten konden worden toegeschreven aan de wolharige mammoet. Een daarvan is gigantisch, een puntgaaf dijbeen, een femur, met een lengte van 133 cm! Een record voor Nederland, aldus Dick Mol.

Dick Mol en Albert Hoekman met het grote dijbeen en dat van een kleinere koe (foto: Hans Wildschut)
Dick Mol en Albert Hoekman met het grote dijbeen en dat van een kleinere koe (foto: Hans Wildschut)

Op zaterdag 17 oktober had ik gelegenheid dit fraaie fossiel zelf te bekijken en te fotograferen terwijl Albert Hoekman en Dick Mol dit bot de maat namen. Zoals gezegd, 133 cm hoog, de maximale breedte aan de bovenzijde bedraagt 37 cm en aan de onderzijde 28,5 cm. Het bot is volgens Dick Mol met zekerheid aan een wolharige mammoet, een oude stier, toe te schrijven. Het pijpbeen is relatief slank en de omtrek in het midden van het pijpbeen bedraagt 41,6 cm. De eerste schattingen van de schouderhoogte van deze wolharige mammoet is voorlopig gesteld op 350 cm. Een echte reus, want wolharige mammoeten zijn doorgaans niet zo groot. Volgens Dick Mol is de gemiddelde schouderhoogte van een wolharige mammoet zo’n 2.60 / 2.70 meter. Maar, er zijn altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Dit dijbeen is zo’n uitzondering. Het is tot nu toe de grootste die de Nederlandse bodem ooit heeft prijsgegeven. Een echt record!

Het nemen van de maat (foto: Hans Wildschut)
Het nemen van de maat (foto: Hans Wildschut)

Er is bij mammoeten een groot verschil in grootte tussen de mannelijke en vrouwelijke dieren en dat vertaalt zich in de lengte van de ledemaatbeenderen. Albert Hoekman en Dick Mol hebben daarom voor vergelijkingsdoeleinden het grote Maasvlakte 2 dijbeen vergeleken met een dijbeen van een kleine vrouwelijke mammoet. Het verschil is indrukwekkend.

Bron: Website van Hans Wildschut, waar ook nog veel meer mooie foto’s te zien zijn.

Geef een reactie