De Sabeltandtijger uit de Noordzee

Van de auteurs Dick Mol, Wilrie van Logchem, Kees van Hooidonk en Remie Bakker,
met een voorwoord van Dr. John de Vos, Naturalis.

Uitgave: DrukWare, www.drukware.nl/www.sabeltandtijger.eu
Verschijngsdatum: 1 december 2007
Aantal pagina’s: 160
Formaat: A4, hard gebonden met ronde rug en stofomslag
Geheel gedrukt in Full Color op luxe 170 grams papier.
Klik hier om de Flyer te bekijken (PDF)

Winkelprijs 39,45 euro (incl. BTW)
Voorintekenprijs 32,25 euro (inclusief BTW en gratis verzending binnen Nederland).
Klik hier voor de website van de uitgever met online bestelformulier

Inhoud

Vissers vangen in de Noordzee niet alleen vis. Soms vissen ze ook fossiele botten van de zeebodem op. In 2000 viste de bemanning van de UK 33 een onderkaak van een sabeltandtijger op. Deze sensationele vondst leverde het bewijs dat dit roofdier in Europa en Azië veel langer geleefd heeft dat de wetenschap veronderstelde.
Door radioactieve koolstofdatering werd bepaald dat het beest slechts 28.000 jaar geleden de Noordzeebodem onveilig maakte. En dat terwijl men aannam dat sabeltandtijgers in Europa al minstens 300.000 jaar uitgestorven waren.
Onderzoekers van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam maakten deze “piepjonge” sabeltandtijger, Homotherium latidens, wereldberoemd.
Homotherium behoorde tot de grootste sabeltandkatten. Het geschatte lichaamsgewicht varieert van 170 kg voor de vrouwtjes van de kleinste soorten, tot 400 kg voor de mannetjes van de grootste soorten. Homotherium had lange slanke voorpoten, korte sterke achterpoten, kleinere klauwen en een korte staart. Door de licht aflopende ruglijn was de lichaamshouding vergelijkbaar met die van een hyena.

De vondst van deze onderkaak van de sabeltandtijger heeft de auteurs geïnspireerd tot het schrijven van dit schitterende boek. Het boek bevat uniek beeldmateriaal dat nog nooit eerder is gepubliceerd. Er worden op boeiende wijze de vele verschillende diersoorten uit het IJstijdvak en vele van de van de zeebodem opgeviste beenderen, tanden en kiezen beschreven.

Er is veel aandacht besteedt aan de lay-out, waardoor er een boek is ontstaan dat de lezer van het begin tot het einde zal boeien.

Kunstenaar Remie Bakker heeft een natuurgetrouw model van de Sabeltandtijger gereconstrueerd aan de hand van de gevonden onderkaak. Dit unieke model deel uit maakt van de tentoonstelling “Het is GEVAARLIJK in het Natuurhistorisch Museau van Rotterdam” die daar tot 25 november 2007 te zien is. Ook het maken van dit model wordt uitvoerig beschreven in het boek

Voor inlichtingen:

DrukWare
Batinge 3
9331 KS Norg
Tel: 059 26 13 537
Mob: 06 43 06 45 85

www.drukware.nl

geertjan@drukware.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.