Collectie dodo-botten uit Mauritius belangrijkste ter wereld

Zondag 2 november jongstleden is het team van de dodo-expeditie teruggekeerd uit Mauritius. Zij hebben daar drie weken lang onderzoek verricht aan fossielrijk materiaal uit het dodo-massagraf in de Mare aux Songes op Mauritius. Dit materiaal is tijdens de dodo-expeditie van 2007 gevonden en kon destijds door de gigantische hoeveelheid niet meteen worden onderzocht. Doel van deze derde dodo-expeditie was het onderzoeken van de 65 aardappelzakken fossielrijk materiaal die vorig jaar zijn opgeslagen. Daarnaast hebben Deltares en IBED-Universiteit van Amsterdam veldmetingen verricht aan de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater in Mare aux Songes. Zij willen hiermee de omstandigheden tijdens het massaal sterven van de dieren reconstrueren.

Het dodo-expeditieteam heeft tijdens het zeven van het materiaal maar liefst 54 dodo-botten gevonden, die behoren tot minstens twee dodo-individuen. Bijzonder is dat deze keer ook de zeer zeldzame kleine botjes van de dodo zijn gevonden zoals nagels, teenbotjes en vleugelbotjes. Daarnaast zijn 3000 andere botten gevonden waaronder die van de uitgestorven Mauritiaanse gans, de didosaurus (een reuzenskink), zangvogels, vleermuizen en reuzenschildpadden.

Paleontologen Hanneke Meijer en John de Vos van Naturalis en Julian Hume van het Natural History Museum in Londen hebben vastgesteld dat door de aanwezigheid van de kleine botjes, waarvan sommigen kleiner dan een millimeter, de dodo-bottencollectie van de Mare aux Songes de belangrijkste ter wereld is voor onderzoek aan de dodo en haar ecosysteem. De collectie van het Mauritiaans Natuurhistorisch Museum is wel de grootste ter wereld, maar deze bestaat uitsluitend uit grote botten van het onderlichaam van de dodo. Zij stellen een deel van deze collectie tentoon in Port Louis, in de zogenaamde dodo-galerie. De tentoonstelling is in samenwerking met het Tropenmuseum Amsterdam en het Mauritiaans Natuurhistorisch Museum in  maart 2008 gerealiseerd en zal zich nog verder uitbreiden.
In juli 2009 wordt een nieuwe expeditie, de vierde op rij,  naar Mauritius ondernomen. Dan zal na twee jaar voorwerk begonnen worden met de opgraving in de dodopolder.

De expeditie van 2008 is mogelijk gemaakt door de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO). Andere financiers zijn IBED-Universiteit van Amsterdam, Mon Tresor & Mon Desert Ltd (MTMD), het suikerrietbedrijf dat het team gastvrijheid verleent op zijn grondgebied, Deltares, Air Mauritius en de Treub-Maatschappij ter Bevordering van het Natuurkundig Onderzoek der Nederlandsche Koloniën.

Bron: Naturalis

Geef een reactie