WPZ-bijeenkomst zaterdag 11 oktober

De eerste najaarsbijeenkomst vindt plaats in Museum Twentsewelle, Het Rozendaal 11, 7523 XG Enschede.

10.00 – 10.30 Ontvangst in het museum met koffie en thee

10.30 – 10.45 Dennis Nieweg – Museum Twentsewelle

10.45 – 11.30 Klaas Post – Doken de spitssnuitdolfijnen in het Plioceen en Mioceen ook al naar donkere diepten?

Ofwel hoe ontdekkingen in Zuid Afrika en Peru vragen beantwoorden maar vooral nog meer nieuwe raadsels tot gevolg hebben. Een beknopte samenvatting van het verschijnsel spitssnuitdolfijn en de huidige stand van zaken m.b.t. onze kennis van haar evolutie en phylogenie opgevrolijkt met kiekjes uit dorre hoge woestijnen waar deze diepe duikers nu gevonden worden.

11.30 – 12.15 Marloes Rijkelijkhuizen – Determinatie van harde dierlijke materialen

Is een voorwerp gemaakt van bot of ivoor? Is er gebruik gemaakt van olifant-walrus- of nijlpaardivoor? De spreekster gaat in op het herkennen van de verschillende materialen van dierlijke oorsprongen, zoals bot, gewei, hoorn, ivoor, balein en hoef, en het gebruik van deze materialen vanaf de late prehistorie. Er is mogelijkheid tot het laten determineren van eigen vondsten.

12.15 – 14.00    Middagpauze. Lunch (op eigen gelegenheid) en mogelijkheid tot bezichtigen van het museum en determineren van meegebrachte fossielen.

14.00 – 14.45      Jelle Reumer – Mallorca en Myotragus

De spreker is conservator van het Museu Balear de Ciències Naturals in Palma, Mallorca, en zal ingaan op de belangrijkste collecties van het museum, waaronder de resten van het uitgestorven hoefdier Myotragus.

14.45- 15.30 Charlie Schouwenburg – Over de leeuw van Siegsdorf is nog altijd iets nieuws te vertellen.

Op zoek naar vergelijkingsmateriaal voor het onderzoek aan de Nederlandse leeuwen is het plaatsje Siegsdorf in Zuid-Duitsland op een paar kilometer van de Oostenrijkse grens bezocht. In het museum aldaar liggen de resten van een nagenoeg komplete leeuw. Deze resten zijn in 1985 ontdekt bij een vervolgopgraving naar de resterende delen van een in 1975 ontdekte mammoet. In 1992 is hij door Carin Gross uitgebreid beschreven, daarna is hij bij diverse onderzoeken gebruikt en ondanks dat is er nog het een en ander over te vertellen.

15.30 Mededelingen door de leden en sluiting

Routebeschrijving:

Per openbaar vervoer: Op station Enschede kunt u Connexxion stadsbus 2 richting Deppenbroek nemen en uitstappen bij de halte Roombeek.

Per auto: Op de website www.twentsewelle.nl kunt u vanaf iedere locatie in Nederland de route naar Twentsewelle berekenen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.