Al zestig jaar korren naar eeuwenoude fossielen op de Oosterschelde

81252_pict164511 september 2010 vaart de mosselkotter van de familie Schot voor de zestigste keer uit voor wetenschappelijk onderzoek in de Oosterschelde. Sinds 1950  stelt de familie Schot uit Zierikzee het schip gratis ter beschikking aan wetenschappers en liefhebbers die naar fossielen willen zoeken op de bodem van de Oosterschelde. NCB Naturalis heeft hierdoor een unieke collectie fossielen die inzicht geven in de dieren en planten die miljoenen jaren geleden in Nederland leefden, toen de Schelde nog een tropische savanne was.

 Eén keer per jaar kort de familie Schot niet naar mosselen, maar naar resten van hyena’s, olifantachtigen en andere dieren van twee miljoen jaar geleden. Nergens ter wereld werken vissers, amateurs en wetenschappers zo prettig en gelijkgestemd samen aan het opsporen van fossielen. Het is een unieke groep samengesteld uit vrienden, kennissen en wetenschappers van verschillende universiteiten en musea. De tochten die ‘Kor en Bot’ genoemd worden, zijn al jarenlang een succes. De tochten worden georganiseerd in samenwerking met NCB Naturalis.

97584_zoeken_op_het_dekIn de Oosterschelde zijn  fossielen te vinden van zo’n 2 miljoen jaar oud. Fossielen zijn resten en sporen van planten en dieren. Sinds 1950 wordt er structureel naar ze gezocht. De mosselnetten (korren genoemd) laat men zakken tot 35 á 45 meter om zo te vissen op fossielen die zich op de bodem van de Oosterschelde bevinden.
Het is erg bijzonder dat de familie Schot gratis het schip ter beschikking stelt, in een tijd van quota en stijgende olieprijzen. Zonder deze schippers zou de kotter de wetenschappers en de geïnteresseerden niet kunnen varen en vissen. Bovendien bevordert ‘Kor en Bot’ de samenwerking tussen amateurs en wetenschappers op het gebied van geologie en paleontologie.

Veel internationale en nationale wetenschappelijke publicaties zijn verschenen naar aanleiding van het materiaal dat gevonden werd. We weten hierdoor ontzettend veel over  het landschap en de dieren van zo’n twee miljoen  jaar geleden. Er zijn o.a. fossielen van hyena’s, mammoeten, herten en neushoorns gevonden; resten die erop wijzen dat de Oosterschelde lang geleden deel uitmaakte van een tropisch boslandschap. Ook werden kiezen van mastodonten opgediept; daar is een proefschrift over verschenen in  Frankrijk. Sir David Attenborough is ook mee geweest; hij heeft voor de BBC een documentaire over de het fossielvissen in de Oosterschelde gemaakt.

11 september vaart de kotter voor de zestigste keer uit op de Oosterschelde. Er is een speciale publicatie van ‘Straatgras’, het blad van Natuurhistorisch Museum Rotterdam, om dit te vieren. Na afloop is er een feest mede georganiseerd door de gemeente Schouwen-Duiveland, waarbij Schipper Schot en zijn familie in het zonnetje worden gezet.

Geef een reactie