Presentatie “Van reuzenhaai tot Chalicotherium” in het grootste paleontologische museum van Nederland, het Oertijdmuseum De Groene Poort.

Reconstructie-van-de-Chalicotherium-van-Mill-Langenboom
Reconstructie-van-de-Chalicotherium-van-Mill-Langenboom

Een rijk geïllustreerd naslagwerk

Uit alle windstreken was men vandaag, zaterdag 30 maart 2013, in Boxtel neergestreken. Meer dan drie honderd genodigden waren aanwezig in het grootste paleontologische museum van Nederland,  het Oertijdmuseum De Groene Poort. Daar, in dit interessante en aantrekkelijke museum, werd het nieuwe boek van WPZ-er Noud Peters gepresenteerd: “Van reuzenhaai tot Chalicotherium – Fossielen uit Mill-Langenboom” . Een zeer rijk geïllustreerd werk van A4 formaat, 158 pagina’s dik! Een must voor de fossielenverzamelaar die misschien een keer of vele keren de helaas nu gesloten zandwinning De Kuilen bezocht heeft en zijn geluk heeft beproefd. In dit boek van Noud Peters, uitgegeven door De Groene Poort, oertijdmuseum, komt eigenlijk alles aan bod dat de geïnteresseerde leek en de echte verzamelaar wil weten. Vooral dat willen weten wat de overblijfselen van weleer vertellen, na een uitgebreid onderzoek van deskundigen. Noud Peters werd bijgestaan door tal van deskundigen hetgeen ook duidelijk zichtbaar is als het boek even snel doorgebladerd wordt. Professionele teksten, professionele afbeeldingen en een professionele vormgeving maken dit boek tot een waar standaardwerk over de vindplaats Mill-Langenboom. Kortom, een boek van gepassioneerde paleontologen voor gepassioneerde fossielenjagers.

Alles van Mill-Langenboom komt aan bod

Het achteromslag vermeldt: “Een enorme haai op jacht onder water. Af en toe een walvis of groepjes dolfijnen die zich even boven het wateroppervlak laten zien. Forse zeeschildpadden traag voortzwemmend in zee, albatrossen majestueus zwevend hoog in de lucht.

Wonderlijke chalicotheren, met een uiterlijk lijkend op een kruising tussen een knokkellopende gorilla en een paard, net als mastodonten en herten op zoek naar voedsel in een bosrijke omgeving waar roofdieren als jaguars voorkomen.

Subtropische zeegezichten en exotische landschappen die in Nederland nauwelijks zijn voor te stellen. Toch waren het taferelen die het beeld bepaalden in deze omgeving, geologisch gesproken nog niet eens zo heel lang geleden.

Fossiele vondsten uit een zandwinning nabij het gehucht Langenboom in Noordoost Brabant vormen de “harde bewijzen” voor het bestaan van een compleet andere dierenwereld. Vele verzamelaars hebben in De Kuilen groenzand uit het Plioceen en het Mioceen uitgezeefd en doorzocht op resten van allerlei dieren uit die tijd. De rijkdom aan fossielen die dat opleverde en de interpretatie ervan komen in dit boek aan bod.”

Kosten

Het boek is verkrijgbaar bij het Oertijdmuseum te Boxtel. De prijs is zeer aantrekkelijk, slechts € 17,50. Schaft men ook het eerdere boek aan van Noud  Peters “Brabant tussen walvissen en mastodonten – Fossielen uit Liessel”, eveneens een uitgave van De Groene Poort, Oertijdmuseum, 2009, dan betaalt men voor beide boeken slechts € 25,–. Het museum doet niet aan bestellingen per e-mail of anderszins, de hier genoemde prijzen gelden bij het afhalen aan de balie van het museum.

Oertijdmuseum De Groene Poort

Alle dagen, behalve de maandag, geopend. Voor verdere gegevens zie: www.oertijdmuseum.nl

Een drukte van belang in het Oertijdmuseum De Groene Poort
Een drukte van belang in het Oertijdmuseum De Groene Poort

 

Noud Peters wordt geinterviewd door de NOS
Noud Peters wordt geinterviewd door de NOS
voorbeeldpagina, rijk geillustreerd. Copyright: 2013 Noud Peters
voorbeeldpagina, rijk geillustreerd. Copyright: 2013 Noud Peters

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.