Minister Plasterk beschermt 23 archeologische vindplaatsen

Op donderdag 15 januari maakt minister Plasterk van Cultuur een lijst van 23 archeologische vindplaatsen bekend, die voorgedragen worden voor wettelijke bescherming. Ze zijn van nationaal belang en vullen een wezenlijke lacune op in het huidige bestand van bijna 1500 beschermde archeologische monumenten. De lijst is voorbereid door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM).

De vindplaatsen laten een grote variatie in aard en datering zien. Van resten van nederzettingen uit de midden- en late steentijd (meso- en neolithicum, vanaf 8800 voor Christus) tot scheepswrakken uit de vroegmoderne tijd. Van een middeleeuws klooster in Friesland tot een vroegmiddeleeuws grafveld in Limburg.

De selectie van de 23 sites wordt onder meer gemotiveerd door het RACM-rapport Uit Balans (2006). Dit onderzoek liet zien dat de bestaande groep van archeologische monumenten niet evenwichtig is samengesteld. Kort gezegd: zichtbare resten, zoals hunebedden, grafheuvels en huisterpen zijn oververtegenwoordigd, terwijl onzichtbare resten, zoals nederzettingen en grafvelden uit vrijwel alle perioden, ondervertegenwoordigd zijn. Minister Plasterk rekent het tot zijn taak de komende jaren tot een representatiever bestand te komen.

Archeologie mag rekenen op een warme belangstelling van het publiek als het gaat om opgravingen. Het opgravingswerk is omgeven door enige romantiek en een vleug avontuur en mysterie. De vondsten zijn vaak bijzonder en halen makkelijk het nieuws. Het is veel minder bekend dat het beleid van de minister in navolging van de Wet op de archeologische monumentenzorg (Malta) gericht is op behoud in situ. Dit betekent dat archeologisch erfgoed zoveel mogelijk wordt bewaard op de plaats waar het is aangetroffen. Zo kan het waardevolle bodemarchief ongestoord, ook voor generaties na ons, worden behouden. Door de aanwijzing van deze archeologische topmonumenten zal het draagvlak voor het rijksbeleid verder worden vergroot.

Op 15 januari verschijnt tegelijkertijd een kleurrijk publieksboek over deze 23 vindplaatsen, getiteld Monumenten van Romeins Nederland (Waanders ISBN 978 90 400 8569 7, € 17,95).

Bron: RACM

Geef een reactie