Mammoetproject “De Kamper Mammoet”

Mammoeten zijn goed bekend uit de provincie Overijssel. Er zijn veel overblijfselen van mammoeten bekend uit het stroomgebied van de IJssel, zoals bij Doesburg, Giesbeek, Lathum, Deventer en Wijhe om maar een paar locaties te noemen. De mammoeten spreken tot de verbeelding van velen. Ook bij Margreet Hajee en Wanda Schaap, beeldend kunstenaars uit Deventer respectievelijk Olst. Zij dromen van een mammoetskelet dat tevoorschijn zou kunnen komen in het kader van Ruimte voor de Rivier. “Als dat niet snel komt, moeten we de geschiedenis maar een handje helpen”, moeten zij gedacht hebben. Zij zijn een mammoetproject gestart, De Kamper Mammoet.

Werkzaamheden aan het Reevediep te Kampen

In een vroegtijdig stadium hebben zij gefocust op wolharige mammoeten, het ijstijdicoon van weleer. Als snel kwamen zij voor informatie uit bij leden van de WPZ. Enkelen daarvan stonden Margreet en Wanda met raad en daad terzijde. Binnenkort vangen de werkzaamheden voor een gemodelleerde mammoet in de uiterwaarden van de IJssel aan. Levensgroot, gekleid. Graafwerkzaamheden voor de klei starten in week 21 van 2017. In samenwerking met Isala Delta wordt er op maandag 22 mei 50.000 kilo klei gestort bij het Reevediep in Kampen. Het modelleren, het werken aan deze levensgrote wolharige mammoet kan alleen gevolgd worden via speciale uitkijkpunten aan de Kamperstraatweg te Kampen bij de hoofdingang van het projectgebied (afrit N50) en dichtbij de brug Nieuwendijk (Slaper). Het vormgeven van de mammoet start op 26 mei aanstaande en natuurlijk ook de plaatsing van twee spiraalvormig gekrulde slagtanden (Van de zogenaamde Jarkov Mammoet die in 1999 onder leiding van Dick Mol werd opgegraven in Siberië en waarvan Remie Bakker de mallen maakte voor deze afgietsels van kunststof). De opbouw van de mammoet zal fotografisch worden vastgelegd door Julius Hartman van Julius Media in Kampen.

Activiteiten

Op woensdag 14 juni 2017, aan de vooravond van de Hanzedagen in Kampen, wordt de wolharige mammoet om 14:00 uur officieel onthuld door de burgemeester van Kampen, de heer Bort Koelewijn op de locatie aan het Reevediep.

Op zondag 25 juni 2017 houdt Dick Mol, voorzitter van de WPZ en wereldbekend van zijn mammoetonderzoekingen, een lezing over Mammoeten uit de eeuwig bevroren bodem van Siberië. Deze lezing wordt gehouden in de Stadskazerne aan de Oudestraat 216, 8261 CA Kampen. Aanvang 15:00 uur. Kosten: € 10,– te voldoen aan de zaal.

De ontmanteling van de mammoet vindt plaats op 28 september 2017.