Het eerste internationaal symposium over ‘Mammoeten & Mammoetecologie’, op zaterdag 17 november 2018 in de raadszaal van het stadhuis van Dendermonde, was een samenwerking tussen de Belgische Vereniging voor Paleontologie, de Stad Dendermonde en de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren. Aanleiding voor dit symposium was het fraaie mammoetskelet dat opgesteld staat op de zolder van het Vleeshuismuseum in Dendermonde.
De wolharige mammoet werd meer dan tweehonderd jaar geleden voor het eerst beschreven en heeft sindsdien aanleiding gegeven tot duizenden wetenschappelijke publicaties. Toch valt er vandaag de dag nog steeds het één en ander over deze ijstijdkoning te ontdekken.
Gerenommeerde paleontologen uit België, Nederland en Canada hebben op dit symposium onderzoeksresultaten over mammoeten en hun leefgemeenschap, alsook hun habitat, met de deelnemers gedeeld. Bekijk het volledig programma hier terug.
En er was meer: tijdens de pauzes was er gelegenheid om meegebrachte resten van mammoeten en andere grote en kleine zoogdieren te laten determineren door de aanwezige deskundigen. Ook stond er een bezoek aan de Mammoet van Dendermonde in het Vleeshuismuseum, tegenover het stadhuis van Dendermonde, geprogrammeerd. En speciaal voor WPZ-leden werd er een aansluitende excursie, oftewel post-symposium field trip, georganiseerd op zondag 18 november.
YouTube
Van alle sprekers is beeldmateriaal beschikbaar en door Nike Liscaljet verwerkt tot informatieve filmpjes. In het kader van het 40-jarig lustrum verschenen de filmpjes in een reeks zondagen in februari, maart en april 2021 online. Mede mogelijk gemaakt door het Themafonds Erfgoedvrijwilligers van het Prins Bernhard Cultuurfonds.
partners
Belgische Vereniging voor Paleontologie | Stad Dendermonde | Stedelijke Musea Dendermonde |